Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Småsparare lurades av fondbolaget att investera i riskfyllda företagsobligationer. Arkivbild.
Småsparare lurades av fondbolaget att investera i riskfyllda företagsobligationer. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Bolag blåste småsparare – förlorar tillstånd

Konsumenter lurades att investera i komplicerade företagsobligationer och riskerade alla besparingar. Värdepappersbolaget Nord Fondkommission stoppas nu helt av Finansinspektionen (FI).
– Ett tydligt tecken på oseriös rådgivning, säger generaldirektören Erik Thedéen.

FI har återigen uppmärksammat och stoppat en aktör som vänt sig mot privatsparare för att lura på dem riskfyllda investeringar som främst gagnar aktören själv.

Värdepappersbolaget Nord Fondkommission får nu sina tillstånd återkallade med omedelbar verkan efter att vad FI kallar "stora och systematiska brister i sin rådgivning". Företaget har haft ett 30-tal anställda och ett 50-tal anknutna ombud enligt FI.

Affärsmodellen har varit att sälja riskfyllda företagsobligationer till kunderna och i rådgivningen har man brustit mot flera bestämmelser.

– Man har gett kunderna, oftast privatpersoner, rådet att investera i dessa obligationer med oftast väldigt hög risk. Det är företag som oftast saknar kreditbetyg och som varit svåra eller omöjliga att omsätta på andrahandsmarknaden, säger Thedéen på en pressträff.

Kunde förlora alla sina pengar

Nord Fondkommission har själv gjort bedömningen att i flertalet fall har det funnits en uppenbar risk att förlora alla besparingar. Trots att kunderna uttryckt att man inte vill ha en sådan riskprofil har bolaget drivit på investeringarna.

– I 44 av 52 kundakter som vi granskat har kunderna sagt att man inte har råd att förlora alla sina pengar. Trots det får man rådet att köpa obligationerna, säger Erik Thedéen.

Dessutom har Nord Fondkommission, enligt myndigheten, brustit i sin interna styrning och kontroll. Senast den 31 januari 2022 ska bolagets verksamhet vara avvecklad.

Iaktta försiktighet

Förra året valde FI att återkalla tillståndet för värdepappersbolaget Exceed Capital Sverige efter att man gett tusentals kunder, många gånger äldre personer, råd att investera i mycket komplexa och riskfyllda produkter.

Erik Thedéen lyfter nu åter igen vikten att som småsparare iaktta försiktighet:

– Lärdomen för en vanlig konsument är att i de allra flesta fall investera i sådant som är begripligt, enkelt och billigt och om man inte på djupet förstår risker och avgifter, undvika komplicerade finansiella instrument.