Bolånetagare kan få undantag från amortering

Banker får ge alla bolånetagare undantag från amortering, uppger Finansinspektionen.

ANNONS
|

På grund av coronakrisen får alla nya och befintliga bolånetagare ett undantag från amorteringskravet fram till juni 2021, uppger Finansinspektionen.

– Det är ett exceptionellt läge, säger Erik Thedeén, generaldirektör för Finansinspektionen.

Det är de stora illavarslande varsel och permitteringssiffrorna över hela landet som får Finansinspektionen att tillfälligt lyfta bort amorteringskravet, som berör hundratusentals människor.

– Bankerna har tidigare haft en möjlighet att göra en generös bedömning för amorteringsfrihet för personer som blir arbetslösa eller sjukskrivna. Nu gäller detta för alla gamla och nya bolånetagare, säger Erik Thedeén.

Och på FI har man fått signaler om att det är många hushåll som nu hör av sig till bankerna och vill diskutera sina amorteringar.

ANNONS

De nya reglerna kommer att gälla från och med den 14 april efter påsk och har ett slutdatum i juni 2021, då myndigheten just nu bedömer att den svenska ekonomin ska vara i funktion igen.

Men läget kan ändra sig, så FI kommer att göra en avstämning nästa vår.

Banker får göra tillfälligt undantag

FI har under senare år infört amorteringskrav som inneburit att bolånetagare har mindre skulder och mer motståndskraft. För att ytterligare stärka bolånetagares förmåga att klara av försämringar i ekonomin kommer FI att tillåta att banker tillfälligt gör undantag från amortering.

LÄS MER:Därför har det nya coronaviruset slagit så hårt

Banken bestämmer

Det är samtidigt upp till bankerna att besluta om ett enskilt hushåll ska få undantag från amortering utifrån en bedömning om dess specifika situation och betalningsförmåga.

– Det är banken som gör bedömningen om man vill att en person ska fortsätta att amortera, eller betala delar av amorteringen, säger han.

LÄS MER:Så många kan dö om det nya coronaviruset fick härja fritt

Erik Thedeén konstaterar att antalet bolånetagare som befinner sig inom högriskgrupper med höga bolån och lägre inkomster har minskat kraftigt efter att man införde amorteringskravet.

Skälet att FI lättar på trycket för tusentals bolånetagare är för att hushållen ska kunna upprätthålla konsumtionen under krisen.

– Det är också många familjer som vill hjälpa sina ungdomar, som är de första som drabbas av krisen, säger han.

ANNONS

I genomsnitt amorterar bolånetagare 3 200 kronor i månaden. Den sammanlagda summan av tvingande amorteringar enligt gällande regelverk är cirka 15 miljarder kronor.

Det är alltså pengar som kan frigöras för att bygga upp en buffert inför hotande arbetslöshet, eller till ökad konsumtion.

Den som vill fortsätta att amortera kan naturligtvis göra det.

Ett eventuellt tillfälligt slopande av amorteringskravet kan frigöra mycket pengar för många hushåll.
Ett eventuellt tillfälligt slopande av amorteringskravet kan frigöra mycket pengar för många hushåll. Bild: Erik Nylander/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS