– Man kan tänka sig att coronapandemin har spelat in och påverkat inflationen, säger Madelén Falkenhäll.
– Man kan tänka sig att coronapandemin har spelat in och påverkat inflationen, säger Madelén Falkenhäll. Bild: Swedbank

Blygsamma ökningar av bidrag

Det senaste årets låga inflation ger bara en blygsam ökning av studiebidraget, sjukpenningen och garantipensionen nästa år.
– Man kan tänka sig att coronapandemin har spelat in och påverkat inflationen, säger Madelén Falkenhäll, senior analytiker på Swedbank.

ANNONS

Prisbasbeloppet höjs med 300 kronor till 47 600 kronor nästa år – en relativt försiktig ökning, enligt Madelén Falkenhäll. Det leder i sin tur till att det inte blir några större effekter på bidrag och skatter.

– Hur mycket beloppet ökar följer inflationen, som det senaste året varit låg, säger Madelén Falkenhäll.

Höjningen av beloppet har flera effekter. Bland annat höjs garantipensionen med omkring 50 kronor per månad, studiemedlen höjs med knappt 70 kronor per fyraveckorsperiod jämfört med höstterminen 2020, samt att den sjukpenninggrundande inkomsten höjs något. Den högsta sjukpenningnivån höjs med 6 kronor per dag, vilket innebär högst 810 kronor per dag.

ANNONS

Även grundavdrag och jobbskatteavdrag höjs, vilket i sin tur innebär sänkt skatt på arbetsinkomst och pension.

– Grundavdrag och jobbskatteavdrag dras av från inkomsten och undantas därmed beskattning. Om de avdragen höjs får det till följd att man betalar mindre i inkomstskatt. Höjningen av prisbasbeloppet får dock ingen större effekt på grundavdrag eller jobbskatteavdrag 2021, säger Madelén Falkenhäll.

– Den höjda brytpunkten innebär en skattesänkning för de som tjänar däröver eftersom en mindre andel av inkomsten då beskattas med statlig inkomstskatt, fortsätter hon.

Åsa Johansson/TT

Fakta: Det här är prisbasbelopp

Prisbasbelopp och inkomstbasbelopp är referensbelopp. Utifrån dessa sätts olika pensioner, ersättningsnivåer och skatter. Beloppen, som ändras i januari varje år, påverkar garantipension, studiemedel, sjuk- och föräldrapenning. Det påverkar också grundavdrag, jobbskatteavdrag och skiktgränser. Prisbasbeloppet ligger till grund för beräkningen av tilläggspension och inkomstbasbeloppet styr pensionsgrundande inkomst och fastighetsavgift.

Prisbasbeloppet ska tas fram enligt Socialförsäkringsbalken och det är SCB, Statistiska centralbyrån, som tar fram det utifrån inflationsdata. Inflationsdata för juni blev offentlig tidigare i veckan och därmed kunde även prisbasbeloppet beräknas av SCB.

Källa: Swedbank

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS