Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blufföretaget Företagsopinion fortsätter att göra utskick till företag. Den företagare som luras att skriva under förbinder sig att betala tusentals kronor – och kan bli fast i ett flerårigt avtal. Arkivbild.

Bluffbrev till företag fortsätter spridas

Det ser ut som ett myndighetsbrev där avsändaren ställer frågor om företag kan tänka sig att erbjuda jobb till nyanlända. I själva verket luras företag att förbinda sig att betala tusentals kronor. Och bluffbreven fortsätter att spridas.

Företaget kallar sig Företagsopinion och bedragarna har tidigare legat bakom flera liknande blufföretag. I somras hamnade företaget på Förenade Bolags varningslista. Men breven fortsätter att spridas.

Johnny Jonsson har flera företag, men brevet var adresserat till honom personligen. I stället för företagets organisationsnummer var brevet märkt med hans personnummer.

- Jag gick på den som bara den först. Det ser ut som att det är en myndighet som har skrivit det. Längst ner ska man skriva under, och det gjorde jag för det var enkla frågor och snabbt gick det. Men sedan tänkte jag att sådana här brukar man inte behöva skriva under. Då bromsade jag.

Påminner om myndighetsbrev

Företaget kallar det för ett formulär och påminner enligt Johnny Jonsson om en deklaration. I brevet uppmanas företag att svara på en rad frågor varav många rör migration och invandring. Bland annat står det: "Kan ert företag tänka sig att erbjuda instegsjobb för invandrare? (Lönekostnaden kan komma att subventioneras med upp till 80 procent)".

- Jag tror att de flesta som inte är så misstänksamma av sig, särskilt nya företagare, går på det här, säger Johnny Jonsson.

På ett ställe hänvisar brevet till villkoren på sidan fyra. I det finstilta kan man då läsa att det inte alls rör sig om ett formulär utan ett avtal. Den som fyller i och skickar in dokumentet tecknar samtidigt ett avtal som kostar 6 395 kronor om året. Avtalet gäller i två år och förlängs därefter årligen och visar sig vara mycket svårt att säga upp.

Var vaksam

Upplägget är inte något nytt, enligt Karin Berggren, chef på Företagarnas juridiska rådgivning. Hon uppmanar företag att vara uppmärksamma, eftersom nya aktörer ständigt dyker upp.

- Här måste man vara väldigt vaksam. Tyvärr är min erfarenhet att nya företagare, eller de som redan är i utsatt ekonomisk situation, ibland råkar skriva på det här.

De som trots allt gått i fällan uppmanas att inte betala. Så länge företagare betalar kommer det här kommer det att fortsätta, menar Karin Berggren.

- Så fort det kommer en betalningspåminnelse eller ett inkassokrav så ska man skicka ett skriftlig bestridande. Då ska det inte vara något problem, säger hon.