Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Bloomberg varnar för svensk bostadsbubbla

Bostadsmarknaden i Sverige är, tillsammans med de i Kanada och Nya Zeeland, potentiella bubblor redo att spricka, enligt Bloomberg News. Den svenska bomarknaden anses vara den tredje mest bubbliga av 23 undersökta länders.

Rekordlåga räntor, kraftiga finanspolitiska stimulanser, ökade besparingar, kredittillväxt och en hoppfull syn på en pandemiåterhämtning bidrar alla till potentiella riskfaktorer för bostadsmarknaderna i Sverige, Kanada och Nya Zeeland. Det visar en sammanställning som Bloomberg News Economics har genomfört.

”En cocktail av olika ingredienser skickar huspriserna till exempellösa nivåer globalt”, säger ekonomen Niraj Shah till Bloomberg News.

Vidare visar sammanställningen att det finns varningsflaggor från finanskrisen 2008 i dagens marknad. Bostadspriserna i förhållande till hyresnivåer respektive inkomster i länderna lyfts fram, precis som de ökade priserna på bomarknaden.

Bloombergs ”bubbelrankning”

Bloomberg Economics har analyserat OECD-ländernas bostadsmarknader, och listat länderna efter hur stor ”bubbelrisk” de utgör. Indikatorerna som Bloomberg Economics kollar på är förhållandet mellan pris på bostäder/inkomst och pris/hyra, real- och nominell pristillväxt samt årlig kredittillväxt, det vill säga hur mycket bostadslånen växer.

I tabellen ovan syns två av indikatorerna: förhållandet mellan bostadspris/inkomst och nominell pristillväxt (i procent).

Sammanställningen för förhållandet mellan pris/inkomst är indexerat vid 100. Har ett land en siffra på över 100 betyder det att förhållandet mellan pris/hyra-inkomster stiger snabbare än landets fleråriga genomsnitt.

Indikatorerna är insamlade första kvartalet 2021, eller visar senast tillgänglig kvartalsdata.

LÄS MER: Larmet: Unga har inte råd att köpa bostad i Göteborg

LÄS MER: Var fjärde kvinna har inte råd att separera

Sverige trea på rankingen

Ekonomen Niraj Shah menar visserligen att bankernas krav på utlåning generellt skärpts sedan finanskrisen, samtidigt som makrotillsynsåtgärder – så som amorteringskrav och bolånetak – införts. Vidare tror Shah att en period av ”nedkylning” är att vänta, snarare än en total kollaps.

Enligt Bloomberg Economics ”bubbelranking” leder Nya Zeeland, tätt följd av Kanada och Sverige – där den nominella pristillväxten under pandemiåret särskilt sticker ut som en riskfaktor.

Även svenska finansmyndigheter har noterat hur de svenska hushållens skulder växer. Från och med september kommer Finansinspektionen dra tillbaka möjligheten för svenskar att pausa amortering på bolån.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.