Amerikansk whiskey, bourbon, är en av produkterna som drabbats av handelsdispyterna. Arkivbild.
Amerikansk whiskey, bourbon, är en av produkterna som drabbats av handelsdispyterna. Arkivbild. Bild: Jeff Chiu/AP/TT

Bloomberg: EU och USA planerar lösa tulltvist

ANNONS

EU och USA planerar att enas om att lösa frågan om strafftullar under toppmötet den 15 juni, enligt ett dokument som nyhetsbyrån Bloomberg har tagit del av.

USA:s tidigare president Donald Trump införde 2018 tullar på stål och aluminium från EU på 25 respektive 10 procent, med hänvisning till nationell säkerhet. På ett år raderade tullarna ut nära en femtedel av den svenska stålexporten till USA räknat i volym, enligt den svenska branschföreningen Jernkontoret. EU svarade med att införa tullavgifter på amerikanska produkter som till exempel motorcyklar, whiskey, jeans och jordnötssmör.

Enligt dokumentet ska tullarna tas bort före årsskiftet. Även den mångåriga dispyten om statliga subventioner till flygplanstillverkarna Airbus respektive Boeing uppges omfattas av uppgörelsen.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS