Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kinesiska telekomtillverkaren ZTE fortsatte att sjunka på börsen under fredagshandeln. Arkivbild.

Blodröd börsdag för Ericsson-konkurrent

Den kinesiska telekomtillverkaren ZTE:s sammanklappning fortsätter efter ytterligare ras på kinesiska börser.

Under fredagshandeln på Hongkongbörsen djupdök Ericsson-konkurrenten ZTE:s aktier med över 10 procent. För de flesta bolagen är det kriskartade siffror, men för telekomtillverkaren är det enbart veckans näst sämsta notering.

När handeln med bolaget återupptogs i onsdags kraschade ZTE-aktien nedåt 41,5 procent, ett hejdlöst tapp som utraderade 3 miljarder dollar av telekomtillverkarens börsvärde.

Skälet till börspausen är en omfattande, och numer en mycket kostsam rättstvist mellan ZTE och USA.

Bröt mot Iransanktioner

För ett år sedan erkände det Shenzhenbaserade företaget i en federal domstol i Texas att ZTE under 2016 olovligen exporterat amerikanskproducerad teknik till Iran, ett brott mot USA:s sanktioner.

Det ledde till mångmiljardböter och krav om justeringar i bolagets personalstyrka. I mars medgav dock telekomjätten att de personer som skulle fått sparken i stället blivit kvar med full lön samt bonusutbetalningar. Inte heller fullföljdes andra reprimander riktade mot anställda i företaget.

Utöver det ljög även ZTE om hur bolaget hade handskats med dessa krav, vilket fick följden att USA:s handelsdepartement införde ett sju år långt förbud för amerikanska bolag att sälja komponenter till ZTE. Ett hårt slag mot telekomtillverkaren, vars produktion av mobiltelefoner och telekomutrustning slogs ut av förbudet.

Räddad av Trump

Men tack vare en oväntad uppgörelse med Donald Trump ser det en smula ljusare ut för telekomjätten. Så länge bolaget betalar ytterligare miljardböter samt gör sig av med högt uppsatta chefer hävs förbudet. Dock söker den amerikanska kongressen möjligheter att bibehålla sanktionerna riktade mot ZTE.

För att reparera skadan planerar nu telekomjätten att ansöka om över 10 miljarder dollar i kortfristiga lån hos kinesiska storbanker.