Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

ECB-presidenten Mario Draghi varnar för att svackan i eurozonen kunde bli djupare och längre än förväntat. Arkivbild.

Blekare tillväxt i eurozonen

Tillväxten i eurozonen kan bromsa in kraftigare än vad som tidigare förväntats. Det visar resultatet av Europeiska centralbankens (ECB) enkät som besvaras av analytiker en gång i kvartalet.

I genomsnitt förväntar sig analytikerna en BNP-tillväxt på 1,5 procent under 2019. Det är en märkbar justering nedåt jämfört med den förra prognosen på 1,8 procent.

Inflationen förväntas samtidigt sjunka till 1,5 procent, även detta en justering nedåt jämfört med föregående prognos på 1,7 procent och en bra bit under ECB-målet på 2,0 procent.

Prognosen ger ytterligare stöd åt ECB-chefen Mario Draghis varnande ord på torsdagen, i samband med bankens besked att lämna styrräntan oförändrad på noll, om att svackan inom eurozonen kan bli längre och djupare än vad som tidigare prognostiserats.

Enligt ECB-direktionen kommer dagens styrräntor att ligga kvar på nuvarande nivåer åtminstone till efter sommaren 2019, alternativt längre om det krävs för att hålla inflationen nära, men strax under, målnivån på 2 procent på medellång sikt.