Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fondsparandet har varit försiktigt under inledningen på 2018. Arkivbild.

Blandfonder populära på försiktig marknad

Blandfonder räknas ibland som svenskarnas favoritsparande. Hittills är inflödet bara hälften jämfört med förra året – men fondtypen toppar ändå årets lista.

- I år har vi sett lite försiktigare fondköp generellt, spararna har valt företagsobligationsfonder, blandfonder och breda aktiefonder, inte så mycket smala branschfonder, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Den svenska fondförmögenheten ligger nu på 4 196 miljarder kronor. Sedan årsskiftet är nysparandet i fonder 12,4 miljarder kronor, enligt nya siffror från Fondbolagens förening. Motsvarande period förra året var den siffran 38,5 miljarder kronor.

Osäkerhet om börsen

Och blandfonder är det som spararna har valt mest under årets första fyra månader. 6,8 miljarder kronor har inflödet varit till dessa fonder. Under samma period har aktiefonderna fått se ett utflöde på 1,1 miljarder kronor.

Det kan jämföras med nysparandet på 23,6 miljarder i aktiefonder för samma period förra året.

- Det finns en viss osäkerhet hos spararna om vart börsen är på väg. Det kan vara så att spararna väljer att balansera om lite och dra ned på risken, säger Johanna Kull.

Efter aktiefonder är blandfonder de som har högst total fondförmögenhet i Sverige, 1 029 miljarder kronor. Intresset brukar förklaras av själva blandningen mellan räntebärande placeringar och aktier.

Men också av att fonderna räknas som lite av rådgivarnas favorit. Produkten har beskrivits som att den säljs in som ett sparande som kunden inte ska behöva tänka så mycket på – det är något som ska kunna glömmas bort och skötas av förvaltaren.

"Högre prislapp"

Men blandfonder kritiseras inte sällan av sparexperter för att avgifterna är höga.

- Generellt när det gäller blandfonder får kunden ett färdigt paket. Men det kostar ju också och prislappen på blandfonder är i regel något högre än för vanliga aktiefonder och räntefonder. Det är extra viktigt att vara prismedveten när du väljer vilken blandfond du vill spara i, säger Kull.

Enligt sparekonomen är snittavgiften för blandfonder 1,4 procent på innehavet.

- Det är en ganska saftig prislapp. Framför allt om det är en blandfond med en stor andel räntor, säger Johanna Kull.