Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bitcoin nådde i helgen högsta nivån sedan mars 2018. Arkivbild

Bitcoin får draghjälp av Facebook-valuta

Den digitala valutan bitcoin har i helgen lyft till den högsta kursen mot dollarn sedan mars 2018, med en notering på 11 247 dollar per bitcoin i söndags. Analytiker pekar ut Facebook-valutan libra som en anledning till lyftet.

Bitcoin-kursen backade tillbaka något i måndagens handel, men på 10 741 dollar per bitcoin har man god marginal till årslägsta på drygt 3 300 dollar i februari.

Enligt vissa bedömare orsakas de senaste dagarnas kurslyft för bitcoin – som förlorade tre fjärdedelar av sitt värde i fjol – av en växande tilltro till kryptovalutor sedan Facebook i förra veckan presenterade libran. Det handlar om en ny digital valuta, som till skillnad från bitcoin ska backas upp av reala tillgångar, som bland annat kreditkortsjätten Visa och taxi-utmanaren Uber Technologies har sagt sig vilja vara med och bygga upp tillsammans med det sociala nätverket.

- Handlare tror att libran kommer att skapa ökad kunskap om kryptovalutor och fungera som en väg till ökad acceptans, säger Mati Greenspan, analytiker på nätmäklaren Etoro, till nyhetsbyrån Reuters.

Bitcoins lyft sammanfaller även med en ny våg av oro för den globala konjunkturen i skuggan av handelskriget mellan Kina och USA.

När marknadsräntorna och dollarn sjunker, i takt med signaler om nya penningpolitiska stimulanser från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), ökar värdet på bitcoin mätt i dollar.