Svenska företag som säljer eller förbrukar biogas har de senaste åren stöttats med en skattebefrielse. Antingen har företagen kunnat göra ett avdrag på deklarationen eller så har de ansökt om en återbetalning av energi- och koldioxidskatten.
Sammanlagt har det handlat om 1,5 miljarder kronor om året i nedsatt skatt för runt 700 företag, kommuner eller andra biogasanvändare, enligt Skatteverket.
Men nu går företagen miste om denna skattebefrielse från en dag till en annan på grund av en EU-dom.
EU-domstolen meddelade sin dom redan den 21 december, men den vann laga kraft den senaste helgen eftersom ingen part överklagat.
– Nu kommer vi inte att godkänna några återbetalningar eller avdrag från och med i morgon (tisdag), säger Titti Campalto, tillförordnad enhetschef vid punktskatteenheten på Skatteverket.
Landwärme överklagade
Bakgrunden är det tyska biogasföretaget Landwärme som sommaren 2020 överklagade ett beslut från EU-kommissionen om att godkänna skattebefrielse för svenska bolag som säljer, tillverkar eller förbrukar biogas för motorfordon och uppvärmning. Skattebefrielsen förlängdes under en tioårsperiod, fram till 2030.
Landwärme anser att stödet är en överkompensation som leder till en snedvridning på marknaden och påverkar konkurrensen. Detta eftersom biogasproducenter ökar sin export till Sverige för att dra nytta av skattebefrielserna.
EU-kommissionen ville att Landwärmes talan skulle ogillas. Även den svenska regeringen intervenerade. Men när domen föll den 21 december gav domstolen företaget rätt eftersom den ansåg att EU-kommissionen inte utrett stödets konsekvenser tillräckligt noga.
Kommissionen borde ha inlett ett så kallat granskningsförfarande, ett slags remissrunda, för att kunna fatta beslutet. Regeringen tolkar domen som en processuell kritik snarare än en kritik mot själva skattebefrielsen.
"Sker över en natt"
Men nu riskerar många svenska företag att hamna i en svår sits. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen varnar för att de åkerier och regioner som satsat på biogas kan drabbas av en skattechock.
– Det är ett hårt slag för de företag som har satsat på biogas, säger Susanne Karlsson, biträdande samhällspolitisk chef på Transportföretagen.
Enligt åkerierna kan kostnadsökningen uppgå till tio kronor mer per mil, eller runt 30 miljoner kronor per år för ett företag med omkring 150 biogaslastbilar.
– Det påverkar dem med stora och ökade kostnader som vi väntar oss kommer att ske över en natt, säger Susanne Karlsson.
Och som om inte det vore nog kan det bli aktuellt för Skatteverket att återkräva de runt tre miljarder kronor i statsstöd som betalats ut sedan 2020.
– Det är det vi måste analysera. Vi har inte tittat på det än, samtidigt förstår vi att det är av största vikt för företagen som berörs, säger Titti Campalto.
Svantesson: Svår sits
"Domen sätter tyvärr många svenska företag i en svår sits och det finns ett behov av att lösa situationen. Därför kommer regeringen att arbeta aktivt med EU-kommissionen för att så snabbt som möjligt uppnå fortsatt skattebefrielse med så stor rättssäkerhet för branschens aktörer som möjligt", skriver finansminister Elisabeth Svantesson (M) i en kommentar.
Regeringen valde dock att inte överklaga EU-domen. Anledningen var att ett överklagande riskerade att dra ut på processen ännu mer, enligt regeringen. Detta är Transportföretagen kritiskt till.
– Ett överklagande av antingen EU-kommissionen eller Sverige hade gett oss en förlängd tid, då hade man kunnat arbeta fram den här fördjupade granskningen under tiden, säger Susanne Karlsson.
Under tiden hade man också kunnat begära inhibition, ett vilande av beslut fram tills domen är prövad igen.
Regeringen har i stället skickat ett brev, undertecknat av Elisabeth Svantesson och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), till kommissionen för att understryka stödets betydelse för klimatet, industrin och energiomställningen.
Hur lång tid det kan ta innan biogasföretagen kan få skattebefrielsen godkänd igen är oklart. "Så fort som möjligt", är det enda regeringen kan säga i dag. Kommissionen ska nu inleda en formell granskning av stödet och därefter fatta nya beslut.
Fakta: Så slår EU-domen
Skatteverket har årligen beviljat avdrag eller återbetalning enligt de aktuella bestämmelserna till cirka 700 företag, med drygt 1,5 miljarder kronor.
Den direkta påverkan blir för de företag som förbrukar biogas eller biogasol för uppvärmning och som inte kan fortsätta att göra antingen avdrag för skatten i sin deklaration eller få återbetalning av skatten i efterhand efter en återbetalningsansökan.
Det kan röra sig om industriföretag som använder gas från det västsvenska naturgasnätet för uppvärmning, både av lokaler och i industriprocesser, och kommuner som tar tillvara biogas från sina avfallsanläggningar och använder gasen för framställning av el som förbrukas i den egna verksamheten eller värme för uppvärmning av egna lokaler. Även ett antal bostadsrättsföreningar, ideella föreningar och trossamfund påverkas.
Gasformig biogas beskattas som naturgas och för motorfordon är koldioxidskatten då 2 840 kr per 1 000 kubikmeter, för övriga ändamål som till exempel uppvärmning är koldioxidskatten 1 106 per 1 000 kubikmeter.
Flytande biogas beskattas som gasol då är koldioxidskatten 3 991 kronor per 1 000 kg, för annat ändamål som t.ex. uppvärmning är energiskatten 1 287 kronor 1 000 kg och koldioxidskatt 3 991 kronor per 1 000 kilo.
Källa: Skatteverket