Biobränsle framtiden för Christer Ericsson

ANNONS
|

- Nej, jag har redan sagt alldeles för mycket, säger Christer Ericsson när GP ringer tillbaks för att dubbelkolla - och förhoppningsvis få utvecklat - det han tidigare sagt om att framtidens energiförsörjning ligger i biobränslen.

Entreprenören Christer Ericsson har sålt alla sina aktier (48,35 procent av röster och kapital) i Consafe till det norska offshoreföretaget Prosafe. Han får betalt i Prosafeaktier värda 2,2 miljarder och han blir därmed, med 10,8 procent, störste ägare i Prosafe.

Övriga aktieägare i Consafe kommer att få samma erbjudande som Christer Ericsson.

Christer Ericsson berättar att han tills vidare kvarstår som ägare i Prosafe, dock utan att ta någon styrelseplats.

ANNONS

- De sköter det så bra redan i dag, säger han.

Med mångårig erfarenhet av oljeindustrin är det få som har samma insyn i framtidens oljeförsörjning som Christer Ericsson.

GP har i tidigare intervjuer dels frågat General Motors ledning, koncernchefen Rick Wagoner och hans vice vd, Bob Lutz, dels frågat AB Volvos vd, Leif Johansson, hur de ser på framtiden och oljeförsörjningen.

De båda storkoncernerna inom fordonsindustrin har rakt motsatta ståndpunkter.

GM:s ledning hävdar att bensintillgången (fossila bränslen) kommer att ligga på oförändrad nivå, både vad gäller priser och mängd, i 50 år.

Volvos vd, Leif Johansson, tror att brytpunkten när det lönar sig med alternativa bränslen ligger mycket närmare än så.

- Jag håller med Leif Johansson, säger Christer Ericsson. GM:s ledning vågar inte säga annat än det de säger ...

Christer Ericsson har uppenbarligen funderat mycket på ämnet och han vet var framtiden finns:

- Biobränslen. Det finns ingen som kan värma sitt hus med olja eller el i dag. Jag har lagt om till flisuppvärmning i mitt hus sedan ett år tillbaka. Var och varannan går över till bergvärme, pellets och annat.

Christer Ericsson tror att utvecklingen kommer att gå åt två håll. Vi kommer, med hjälp av teknikutveckling och smartare system, att förbruka mindre energi.

ANNONS

- Det finns de som säger att tillväxten på energiförbrukning är 3-4 procent. Jag tror tvärtom på en stagnation eller till och med en minskning av energiförbrukningen - även inkluderat Kina.

Och så förnybara energikällor.

- Vårt skotska varv är just nu i gång och bygger världens största vindkraftverk som skall placeras på det nedlagda Beatrice-fältet i Nordsjön. Vi är med i förstudien till ännu större vindkraftverk.

- Och det finns andra spännande områden.

Med tanke på att Christer Ericssons företag äger stora skogsområden i Sydamerika så låter etanol som ett tänkbart utvecklingsområde.

- Etanol är intressant. Det finns också andra områden som är intressanta. Men jag kan inte avslöja nu vad det handlar om, säger Christer Ericsson.

Och lovar att det kommer att bli anledning att återkomma i ämnet.

ANNONS