Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Cellinks 3D-skrivare och biobläck används i forskning, men är i förlängningen tänkt att kunna skriva ut organ. Bild: Cellink
Cellinks 3D-skrivare och biobläck används i forskning, men är i förlängningen tänkt att kunna skriva ut organ. Bild: Cellink

Biobläckföretaget växer så att det knakar

Göteborgska biobläckföretaget Cellink ökar försäljningen med 143 procent under tredje kvartalet. Och gör ett rörelseresultat på 1,3 miljoner kronor mot 1 miljon för samma period i fjol.

Cellink som utvecklar 3D-skrivare och biobläck för att skriva ut mänsklig vävnad fortsätter att växa starkt.

Omsättningen blev 29,6 miljoner kronor för tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret, mot 12,2 miljoner kronor för motsvarade period 2018.

Rörelseresultatet före avskrivningar uppgick till 1,3 miljoner kronor, mot drygt en miljon kronor för samma period i fjol.

Cellink, vars grundare utnämndes till Årets företagare i Göteborg i fjol, fortsätter sin framgångssvit.

Finns i mer än 50 länder

Företagets kunder som köper Cellinks 3D-skrivare och biobläck för vävnad och organ, återfinns främst bland universitet, forskningsinstitut och läkemedelsbolag, där Cellink fortsätter att säkra nya kontrakt. I förlängningen är det tänkt att man ska man kunna skriva ut mänskliga organ för transplantation med tekniken.

Bolaget som grundades 2016 fortsätter att expandera och finns nu i fler än 50 länder.

Under torsdagen presenterade Cellink också nyheten om att bolaget beviljats patent av det koreanska patentverket för en teknik som möjliggör bioprint i en steril miljö.

– Vi är väldigt exalterade att ytterligare ha beviljats ett patent för vår revolutionerande teknologiplattform, säger vd:n Erik Gatenholm.

Patentet förstärker Cellinks skydd för sin kärnteknik inom området.

Under försommaren gjorde bolaget också en riktad nyemission på 148,5 miljoner kronor riktad mot institutionella investerare för att snabbare kunna finansiera potentiella förvärv.

Cellink som listat på First North.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.