Toppar och dalar. Efterfrågan för hyrbilar svänger med pandemin. Arkivbild.
Toppar och dalar. Efterfrågan för hyrbilar svänger med pandemin. Arkivbild. Bild: Shutterstock

Biluthyrning i coronatider: "Väldigt svängigt"

Uthyrningstoppar och höga priser i somras. Följt av avbokningar och normalpriser under hösten. Coronarestriktioner får hyrbilsbranschen att gunga. "Det är väldigt svängigt", säger Hertz marknadschef Anders Tärnell.

ANNONS

I somras rusade priserna för biluthyrning i Sverige. Coronapandemin satte stopp för mångas utlandsplaner och hemester blev ett vardagsuttryck.

I juli steg priserna för biluthyrning med 68 procent, jämfört med priserna i juli året innan, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

"Sommaren var väldigt speciell och komprimerad under en månad när alla skulle ha bil samtidigt. Men sedan dess har priserna sjunkit till mer normala nivåer", kommenterar Anders Tärnell, marknadschef på biluthyraren Hertz, i ett mejl till TT.

Beror på rekommendationer

Det märks också i statistiken. Mellan juli och augusti sjönk priserna igen – med 33 procent – för att sedan stabiliseras igen under september och oktober.

ANNONS

"Det är väldigt svängigt, nästan allt hänger ihop med vad Folkhälsomyndigheten kommunicerar", säger Anders Tärnell.

När regeringen och Folkhälsomyndigheten uppmanade folk att stanna hemma och undvika resor i våras sjönk också priserna för biluthyrning – mellan februari och mars med 10 procent och med ytterligare 6 procent mellan mars och april enligt SCB. De ökade sedan kraftigt när smittspridningen minskat och rekommendationerna lättades.

Hertz har märkt av ett liknande mönster med färre bokningar och fler avbokningar under november när lokala allmänna råd började skärpas i region efter region.

"Därefter ser det ut som att kunderna planerar för jul och nyårsledighet och där ser det ut att bli bra bokat", säger Tärnell.

"Extremt stort tapp"

Totalt sett har coronapandemin dock slagit hårt mot Hertz uthyrning, enligt Tärnell, som ser en kraftigt minskad efterfrågan.

"Hela detta året är ju ett dramatiskt tapp mot 2019. Vissa av våra uthyrningskontor har vi tappat 90 procent på, andra har kanske ökat något", säger han.

Värst är det, föga förvånande, på uthyrningen vid flygplatser.

"Det är ju ett extremt stort tapp. Det hänger ihop med hela flygindustrin. Även om Sverige varit öppet så har ju många andra länder haft stängt så det påverkar oss såklart".

Anna Hansson/TT

Fakta: Priser biluthyrning

Prisernas månadsförändring i procent för biluthyrning under det senaste året.

Oktober 2019: 12,87

November 2019: -6,06

December 2019: 7,77

Januari 2020: -7,04

Februari 2020: 8,59

Mars 2020: -10,14

April 2020: -5,82

Maj 2020: 10,51

Juni 2020: 36,47

Juli 2020: 39,63

Augusti 2020: -33,38

September 2020: -1,73

Oktober 2020: -3,59

Källa: SCB

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS