Biltemas grundare misstänks för penningtvätt enligt SVT.
Biltemas grundare misstänks för penningtvätt enligt SVT. Bild: Berit

Biltemas ägare anklagas för penningtvätt

Biltemas grundare och ägare, mångmiljardären Sten-Åke Lindholm, misstänks för omfattande penningtvätt i Albanien, enligt SVT:s Uppdrag granskning

ANNONS
|

Enligt SVT:s Uppdrag granskning ska cirka 55 miljoner kronor ha skickats från Lindholms konto i Schweiz till två nystartade konton i Albaniens största bank.

En domstol i Albanien har nu beslutat att beslagta pengarna – i förlängningen kan transaktionerna visa sig vara grovt skattebrott i Sverige.

Enligt Uppdrag granskning började Sten-Åke Lindholms överföringar i juli förra året. Totalt ska elva transaktioner ha gjorts under ett halvår, den största på närmare 40 miljoner svenska kronor.

"Har fryst pengarna"

Att penningtvätt misstänks bekräftas av albanske åklagaren Erjon Shehaj.

– Vi misstänker penningtvätt. På kort tid har det kommit en stor summa pengar. Vi vet inte källan, vi vet bara att det har gjorts en banköverföring. Vi vet inte om pengarna kommer från laglig eller olaglig verksamhet. Vi har fryst pengarna tills vi vet varifrån de kommer, säger han till SVT.

ANNONS

I ett mejl till Uppdrag gransknings redaktion skriver Biltemas marknadschef Johan Gerdevåg att transaktionerna "handlar om en privat gåva från Lindholm och att det inte har någonting med Biltema att göra."

Företaget förtydligar: ”Sten-Åke Lindholm är inte indragen i någon som helst penningtvätt i Albanien”.

Biltema uppger också för Uppdrag granskning att de 55 miljonerna är avsedda för sjukvårdskostnader och även till några bostäder.

Av domstolshandlingar i Albanien framgår, enligt Uppdrag granskning, att 9 miljoner kronor har gått till att köpa lägenheter. Men på bara en av banköverföringarna, på drygt 100 000 kronor, framgår det att pengarna är tänkta för sjukvård.

Koppling till högt uppsatt chef

Enligt Uppdrag granskning har pengarna gått till två nystartade konton som ägs av två familjemedlemmar till en högt uppsatt chef i Biltemas ledning i Sverige.

Om pengarna kan knytas till den höga chefens anställning kan det innebära att pengarna ska inkomstbeskattas i Sverige. Har det inte skett kan det bli fråga om ett grovt skattebrott.

Den högt uppsatta chefen i Biltemas ledning i Sverige vill inte kommentera överföringarna.

– Jag har ingenting att säga, säger hen när Uppdrag granskning konfronterar hen.

Uppdrag granskning sänds onsdag 17 april kl. 20.00 i SVT1.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS