Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Billström köpte aktier Kan vara insiderbrott

Det kan röra sig om ett insiderbrott. Migrationsminister Tobias Billström är i blåsväder efter att han köpt 30 000 aktier i krisande gruvbolaget Northland Resources, uppger TV4 Nyheterna.

Det var i februari i år som migrationsminister Billström köpte 30 000 aktier i det krisande gruvbolaget Northland Resources. Det var vid en tidpunkt då statliga gruvföretaget LKAB lade upp planer för en räddningsaktion för det konkurshotade gruvbolaget.

Den hemliga informationen om ett räddningspaket nådde finansmarknadsminister Peter Norman och en mycket begränsad krets inom regeringskansliet på fem tjänstemän.

I detta känsliga läge gick migrationsminister Tobias Billström in och köpte en post på 30 000 aktier i det krisande gruvbolaget. Det var bara fem dagar efter att informationen kring räddningsaktionen för Northland Resources nådde regeringskansliet.

Detta agerande av Billström kan röra sig om ett insiderbrott, uppger TV4 Nyheter.

Migrationsministern själv förnekar brott i ett skriftligt uttalande:

- Det är viktigt för mig att vara tydlig med att jag inte vid något tillfälle då jag köpt aktier i Northland Resources har uppfattat mig att ha någon annan kunskap än det som marknaden i övrigt eller andra sparare haft, svarar han.

Billström uppger också att för att inga fler tvivel ska uppstå så har han numera en utomstående förvaltare av sina aktier och kommer inte själv att handla med aktier så länge han är statsråd.

Finansmarknadsminister Peter Norman uppger för TV4 Nyheter att han inte kan vara säker på att Billström inte haft tillgång till den hemliga informationen i förväg.

Finansminister Anders Borg (M) svarar inte rakt på frågan från TT om han tycker att det var lämpligt av Tobias Billström att köpa Northland-aktierna.
– Han har själv konstaterat att han inte har haft tillgång till någon insiderinformation och det ska han ju heller inte ha. Sedan är det naturligtvis en lämplighetsfråga hur man bör äga aktier och handla med aktier, säger Anders Borg till TT.
– I min roll som finansminister tycker jag att man ska vara väldigt återhållsam och försiktig. Han är migrationsminister och ytterst är det han själv som ska svara på de omdömesfrågorna.
TT: Tycker du att man ska undersöka om det var en insideraffär?
– Som regelverket ser ut i regeringskansliet har han inte tillgång till insiderinformation och enligt vad han själv har uppgett har han inte haft det. Det är vad som gäller i dag och sedan får man väl pröva det, säger Borg.
TT: Bör ministrar överhuvudtaget köpa aktier i enskilda bolag?
– Jag tycker att det är bra om vi har ministrar som är engagerade i svenskt näringsliv. Sedan bör man vara försiktig och noggrann och tänka igenom det här och så ska man naturligtvis göra det utifrån sin roll. Det är en bedömningsfråga som var och en måste svara för, säger Borg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.