Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Drömmen om en röd stuga kostar olika mycket att förverkliga beroende på var du vill bo. Arkivbild.

Billigaste fritidshusen finns i Småland

Den som vill köpa ett riktigt billigt fritidshus ska bege sig till Smålands inland. Men även i landsdelar med högt medelpris går det att hitta billiga alternativ, så länge du är beredd på utedass och att bära vatten.

Sveriges billigaste fritidshus finns i Kronobergs län, åtminstone sett till snittpriset per kvadratmeter. Så ser det ut, trots att priserna procentuellt faktiskt stigit mest där det senaste året.

- Det är ganska komiskt, för på 90-talet var folk här jätterädda för att danskarna och tyskarna skulle driva upp priserna och att det skulle bli jättedyrt, säger Christer Stjernfeldt, mångårig mäklare med bas i Älmhult i Kronobergs län.

I regionen finns många ensligt belägna stugor med låg standard. Och även om danskar älskar de svenska "ödegårdarna" är de generellt ganska svårsålda, enligt Christer Stjernfeldt.

- De flesta som köper i dag vill ha samma standard i sitt fritidshus som i sitt vanliga boende.

Stora skillnader

Intresset från utlandet är fortfarande stort i länet.

- En majoritet av fritidshusen säljs till utländska köpare. Det är tyskar, danskar och en och annan holländare. Och så har det dykt upp enstaka köpare från andra länder, som Schweiz och Frankrike, säger Christer Stjernfeldt.

- Men hus med sjötomter och i andra attraktiva lägen är det svenskar som pressar upp priserna på.

Oavsett om fritidhusen i snitt är dyra eller billiga finns det stora skillnader inom alla län. I Örebro, näst billigast sett till kvadratmeterpris, går det att få ett litet torp i Askersund för 185 000 kronor. Men bland bostadsannonserna finns också en pittoresk gård i Nora för 4,5 miljoner kronor.

Och i Stockholms län, dyrast i snitt, är den med fet plånbok kanske intresserad av en skärgårdsvilla på Dalarö för 19 miljoner kronor. Annars går det också att hitta torp i Södertälje för mellan 200 000 och 300 000 kronor.

"Vill vara ledig"

Anita Hellberg är mäklare i Norrtälje norr om Stockholm. Hennes bild är att de flesta letar efter hus med bekvämligheter som dusch och toalett, och utan stora renoveringsbehov.

- Man vill vara ledig och ta det lugnt när man är i sitt fritidshus. Det finns fortfarande den kundgruppen som kan tänka sig något enklare, men den är inte så stor.

Men tillhör man den finns även nära Stockholm hus som inte har el indraget, och där man får hämta vatten.

- De kan du få väldigt, väldigt billigt.