Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bill Gates har engagerat sig för att hjälpa fattiga länder, som riskerar att drabbas värst, genom pandemin. Bild: Samuel Habtab

Bill Gates i avtal med Astra Zeneca – ska hjälpa fattiga länder med coronavaccin

Läkemedel och vaccin mot covid-19 till fattiga länder. Det är kontentan av ett avtal mellan Bill Gates och bland andra läkemedelsjätten Astra Zeneca som kommer att presenteras på onsdagen, rapporterar Svenska Dagbladet.

Mångmiljardären och Microsoftgrundaren Bill Gates har slutit ett avtal för att hjälpa fattiga länder genom coronapandemin, enligt uppgifter till SvD. Det ska röra sig om en överenskommelse mellan Gates stiftelse, Bill&Melinda Gates foundation, och 16 ledande läkemedelsföretag, däribland Astra Zeneca.

Avtalet handlar om att säkerställa att även fattiga länder får tillgång till coronavaccin – när ett fungerande sådant väl har tagits fram och godkänts.

LÄS MER: Astras vaccinprövning i USA fortfarande pausad

Bill Gates: ”Kan rädda miljontals liv”

I ett uttalande som ska hållas inför FN:s generalförsamling under onsdagen, och som SvD har tagit del av, säger Bill Gates:

– Närmare hälften av världens befolkning bor i låginkomstländer. De har inte samma köpkraft som rikare länder, och riskerar att inte få tillräckligt många vaccindoser.

– Världen står på randen till ett fantastiskt vetenskapligt genombrott. Dessa vaccin kan göra att miljontals liv kan räddas och vi kan utveckla en plan för att utrota covid-19 globalt.

LÄS MER: Oxfam: Rika världen tar hälften av vaccinet

Inga specifika summor eller tidsgränser

Avtalet avser också att se till att fattiga länder får tillgång till diagnostik och läkemedel mot covid-19, bland annat genom donationer och lägre prissättning för fattiga länder. Läkemedelsföretagen å sin sida vinner marknadsandelar och affärsmöjligheter.

”Vi håller fast vid den mest strikta vetenskapliga och etiska standard när vi utvecklar produkter. Detta är högsta prioritet över snabbhet och politik”, skriver bolagen i en gemensam kommuniké som kommer att presenteras på onsdagen, enligt SvD.

I överenskommelsen anges inga summor eller tidsgränser, skriver tidningen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.