Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bill Gates framhåller Sverige som ett gott exempel när det gäller internationellt bistånd.
Bill Gates framhåller Sverige som ett gott exempel när det gäller internationellt bistånd. Bild: Mark Schiefelbein

Bill Gates hyllar Sveriges bistånd

Microsoftmiljardären Bill Gates varnar för växande klyftor och fattigdom efter coronakrisen. Men han ser Sverige som en förebild, säger han i en intervju i samband med Bill&Melinda Gates rapport om världsläget.

Coronapandemin är kort och gott en katastrof för hela världen, både medicinsk och ekonomiskt, konstaterade Microsoftgrundaren och filantropen Bill Gates, när han träffade en grupp journalister inför Bill&Melinda Gates rapport om världsläget, vilket SvD var först att rapportera om.

Utvecklingen går baklänges, enligt Gates, med hänvisning till FN:s hållbarhetsmål.

LÄS MER: IMF: "Mänsklighetens mörkaste stund"

LÄS MER: Sida ger 430 miljoner till WHO

– Pandemin har ökat ojämlikheten i världen på nästan alla plan. Det kommer att ta två, tre år innan vi är tillbaka på banan, säger han.

Utvecklingen har backat 25 år

Under coronapandemin har extremfattigdomen ökat med sju procent, efter 20 års minskad fattigdom. Vaccintäckningen är tillbaka till nivåer som på 1990-talet.

På ett halvår har världen backat 25 år i utvecklingen.

Och pandemin slår hårdare mot kvinnor och etniska minoriteter. I USA har dubbelt så många svarta och personer av latinamerikansk härkomst inte längre råd att betala hyran, jämfört med vita.

I pandemins spår väntas nu också rikare länder dra åt svångremmen och minska stödet till fattigare länder, befarar Bill Gates, men framhåller Sverige som ett föredöme för andra länder.

– Sverige är en mycket generös biståndsgivare som tillsammans med Norge ligger i topp med 1 procent av BNI. Jag önskar att alla givare var så generösa. Men allt över 0,7 procent är utmärkt, säger Bill Gates.

Han tycker också att svenskarna ska känna sig stolta över denna generositet.

– Trots inhemska utmaningar har Sverige lyckats bevara nivån och vara ett framstående exempel. Svensk uppmuntran för detta har alltid varit till stor hjälp.

Inte vaccin bara för de rika

Han är dock optimistisk i förhållande till att världen kommer att få fram ett fungerande coronavaccin redan i början på nästa år. Men han är rädd för att det kommer att bli en ojämlik fördelning av coronavaccinet och att rika länder köper upp de två första miljarder doserna. Om det sker kommer dubbelt så många människor i världen att dö av covid-19, tror Bill Gates.

Rent ekonomisk är coronapandemin en katastrof för hela världen, konstaterar han.

Trots gigantiska ekonomiska stimulanser från Internationella valutafonden, IMF, kommer den globala ekonomin att förlora 12 000 miljarder dollar fram till slutet av 2021.

– Den summan är omöjligt att fatta, säger Bill Gates.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi