Att köpa begagnade bilar via annonser på nätet kräver att man har kontroll på sina rättigheter som konsument – inte bara om man handlar från en privatperson. Arkivbild.
Att köpa begagnade bilar via annonser på nätet kräver att man har kontroll på sina rättigheter som konsument – inte bara om man handlar från en privatperson. Arkivbild. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Bilhandlare försöker fuska ifrån sig ansvaret

Mer än en tredjedel av de digitala annonserna från bilhandlare innehåller en "reservation för felskrivning". Reservationen, som rent juridiskt är betydelselös, innebär antingen slarv eller försök till fusk, enligt Riksförbundet M Sverige.

ANNONS

Att köpa begagnade bilar via annonser på nätet kräver att man har koll på sina rättigheter som konsument – inte bara om man köper från en privatperson. Enligt bilkonsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige tänjer bilhandlare på gränserna i över en tredjedel av annonserna – där de reserverar sig för att "skriva" fel. Trots att annonserna i sig inte är avgörande för avtalet, är formuleringen vilseledande för konsumenten, säger förbundets tekniska expert Carl-Erik Stjernvall.

Försöker lura systemet

– Vi misstänker att det å ena sidan rör sig om bilhandlare som tycker att det är för tidskrävande att kontrollera alla bilens funktioner, och därför bara klistrar in det första bästa från tillverkaren. Det är tråkigt i sig, för köparen förväntar sig att bilhandlare faktiskt har full koll på bilen de säljer, säger han.

ANNONS

– Å andra sidan så misstänker vi att bilhandlare försöker lura systemet genom reservationen. Trots att konsumenten har rätten på sin sida, struntar företaget i att svara på klagan eller reklamationen, med hänvisning till reservationen i annonsen.

Förbundet har tre år på raken gjort kontroller av tre stora annonsplattformar för bilar på nätet. I år hade 33 procent av annonserna en formulering som löd: "reservation för felskrivning". Flest reservationer fanns i Göteborgsområdet, där 55 procent av annonserna innehöll formuleringen. På Gotland var motsvarande siffra 8 procent.

Klart varningstecken

Just reservationen bör ses som en varningssignal, där man inte längre kan vara säker på om säljaren kontrollerat bilen som ska säljas – eller där säljaren kanske rent av vet om att det förekommer fel på bilen. Även om bilhandlaren i lagens mening har reklamationsansvar oavsett vad som står i annonsen, så är reservationen ett tecken på att bilhandlaren kanske inte vill ta det till fullo.

– Det finns företag som duckar för ansvaret hela vägen fram till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) och hävdar att de har rätt, på grund av sin reservation för felskrivning. Det är onödigt och oseriöst att konsumenten ska behöva tvista för att få rätt. Och tyvärr anmäler inte alla till ARN, trots att de har lagen på sin sida.

ANNONS

Hilda Djupenström/TT

Fakta: Bilaffärer

Bilföretag har större skyldigheter än privata säljare gentemot köparna, bland annat tack vare konsumentköplagen, och om det blir en tvist kan man anmäla företaget till Allmänna Reklamationsnämnden. ARN kan sedan avgöra tvisten till köparens eller säljarens fördel, men gällande "friskrivningar" i annonser från bilhandlare är det kunden som har rätt. Man kan inte anmäla säljaren till ARN om den är en privatperson.

Privata säljare uppger ofta att bilen säljs i "befintligt skick" och friskriver sig därmed från mycket av ansvaret, men ibland kan köpet reklameras ändå. Detta kan vara om bilen är i mycket sämre skick än vad som utlovats, vad som är normalt och vad som köparen själv kunde upptäcka. Kommer köparen och säljaren inte överens blir det en civilrättslig fråga som kan lösas i tingsrätt, vilket kostar tid, pengar och kräver tydliga bevis. Därför är det ovanligt att man tar frågan så långt, speciellt om affären rör billiga bilar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS