Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/29

Bilförsäljningen slår nytt oktoberrekord

Svenskarna fortsätter köpa bilar som aldrig förr. I oktober steg nybilsregistreringarna med 0,9 procent. Volvo Cars toppar listan – men tappar samtidigt försäljning.

Under oktober registrerades totalt 32 112 nya personbilar på den svenska marknaden. Det är en ökning med 0,9 procent jämfört med samma månad förra året. 
– Det är den bästa oktobersiffran någonsin för nya bilar, säger Bertil Moldén, vd för branschorganisationen BIL Sweden, i ett pressmeddelande.
Oktober i år innehöll dock en extra registreringsdag jämfört med oktober 2016 - vilket vanligtvis brukar betyda fem procent fler nyregistreringar. 
– Det ändrar dock inte det faktum att oktober var en mycket stark bilmånad, säger Bertil Moldén.

Sveriges mest sålda bil - en Volvo

Sveriges mest sålda bil är fortsatt en Volvo – runt var femte ny bil som säljs i landet är i dag tillverkad av Volvo Cars. Jämfört med oktober i fjol tappar Volvo Cars dock på den svenska marknaden. Antalet nyregistreringar av Volvomodeller föll under förra månaden till 6 575 bilar, från 6 723 under oktober i fjol - en minskning med 2,2 procent. Under årets tio första månader har Volvo Cars dock ökat sina svenska nyregistreringar med 8,6 procent. Storsäljarna är även fortsatt suven XC60, Volvo S90/V90 och Volvo S60/V60.
I statistiken märks också en tydlig trend mot mindre klimatfarliga bilar. Nyregistreringarna av så kallade supermiljöbilar, dit elbilar och laddhybrider hör, ökade till exempel med 82 procent i oktober. Totalt var dock bara 6,6 procent av alla nyregistrerade bilar förra månaden supermiljöbilar.

Stark ökning av supermiljöbilar

– Det är visserligen en uppgång från låga siffror, men den ökade andelen supermiljöbilar är positiv och bidrar till minskade utsläpp av både koldioxid och andra utsläpp från nya bilar, säger Bertil Moldén.
Samtidigt minskar försäljningen av dieselbilar märkbart – i oktober föll nyregistreringen av dieselbilar med 10,2 procent. Nu är runt 46 procent av alla nyregistrerade bilar på den svenska marknaden dieslar.
Registreringen av nya lätta och tunga lastbilar ökar dock kraftigt – med 34 respektive 11 procent. 
De ökade registreringarna förklaras generellt med en stark konjunktur, låg arbetslöshet och rekordlåga räntor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.