Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amazon-grundaren Jeff Bezos, som också äger Washington Post, pekar ut ett problem för Twitter under Elon Musks ägande.  Bild: Tony Gutierrez
Amazon-grundaren Jeff Bezos, som också äger Washington Post, pekar ut ett problem för Twitter under Elon Musks ägande. Bild: Tony Gutierrez

Bezos delar ut Kina-pik efter Musks miljardköp

Har Elon Musks köp av Twitter satt sociala medier-bolaget i knät på regimen i Kina? En av världens rikaste män, Amazon-grundaren Jeff Bezos, flaggar för att så kan vara fallet – på just Twitter.

Ryktesspridningen fick sig ett slut i måndags – Tesla-grundaren, tillika världens rikaste man, Elon Musk köper sociala medier-företaget Twitter för över 400 miljarder kronor.

Sedan köpet gick i genom har Elon Musk upprepande gånger lyft fram vikten av total yttrandefrihet, och anser att Twitter upprätthåller en ”torgmöte-funktion” i dagens delvis digitala samhälle.

Frågan är om Twitter under Elon Musks styre kommer ge ökad yttrandefrihet överallt.

I en artikel på nyhetssajten Kinamedia skriver journalisten Jojje Olsson om hur Twitter tidigare varit oberoende av kommunistregimen i Kina. Inga servrar finns i landet, nästan inga anställda är stationerade där och sett till storleken på befolkningen finns det även få kinesiska användare.

Däremot har Twitter fyllt en viktig funktion i motståndet mot Peking i såväl Hongkong som den omtalade Xinjiang-regionen i västra Kina. Twitter har upprepande gånger tagit bort inlägg och konton som sprider desinformation om proteströrelser i områdena.

”Allt detta har Twitter kunnat göra eftersom Kina helt enkelt inte har någon hållhake på företaget. Men med Elon Musk som ägare ser situationen diametralt annorlunda ut.”, skriver Olsson.

Kina har fått hållhake på Twitter

Kinas hållhake på Twitter kommer genom Elon Musks ägande av Tesla. Kina är Teslas näst största marknad och en fjärdedel av bolagets intäkter kommer från landet. Ungefär hälften av de bilar som Tesla levererade globalt i fjol producerades i företagets Shanghai-fabrik. Fabriken är dessutom subventionerad från Peking via skattelättnader och rabatterad mark.

En person som lyfter frågan huruvida Teslas Kina-beroende kan bli ett problem för Twitter är en av världens rikaste män, Amazon-grundaren Jeff Bezos.

På just Twitter frågar sig miljardären huruvida ”den kinesiska staten precis fick en liten hållhake över torgmötet?” som svar på ett inlägg av New York Times Kina-korrespondent Mike Forsythe.

I ett svar till sin egen frågeställning kommenterar Bezos visserligen att sådana påtryckningar från Kina sannolikt inte skulle leda till censur från Twitters sida.

”Mitt egna svar på den här frågan är förmodligen inte. Det mer troliga resultatet i detta avseende är komplexiteten i Kina för Tesla, snarare än censur på Twitter”, skriver han.

LÄS OCKSÅ: Så fick musikindustrin oss att sluta ladda ner

LÄS OCKSÅ: Vad vill Elon Musk med Twitter?

LÄS OCKSÅ: "Sveriges sak är vår, och vår sak är Sveriges”

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.