Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De två Baldertopparna sitter just nu frihetsberövade i Göteborg efter att de häktades vid Stockholms tingsrätt i fredags. Bild: PER WAHLBERG
De två Baldertopparna sitter just nu frihetsberövade i Göteborg efter att de häktades vid Stockholms tingsrätt i fredags. Bild: PER WAHLBERG

Beslut om åtal mot Baldertoppar kan komma i höst

De båda toppcheferna i Balder sitter fortsatt häktade i Göteborg medan utredningen fortsätter.
– Jag bedömer att beslut kring vad som ska hända i utredningen kan komma i höst, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Det var i måndags i förra veckan som de två Baldertopparna anhölls av åklagare misstänkta på sannolika skäl för grovt insiderbrott, ett brott som vid en fällande dom ger ett fängelsestraff på mellan sex månader och fyra år. Beslutet verkställdes tidigt på tisdag morgon då topparna frihetsberövades och sedan dess sitter de i arresten i Göteborg. På fredagen häktades även cheferna av Stockholms tingsrätt. Även fem andra personer står misstänkta, men inte för grovt brott.

Enligt uppgifter till Dagens Industri rör brottsmisstankarna mot Balders toppchefer affärer i den göteborgska nischbanken Collector i samband med en vinstvarning i januari i år. Det stämmer tidsmässigt överens med uppgifterna i häktningsframställningen från Ekobrottsmyndigheten där det står att brottet begicks i januari. Storägaren i Balder – där Balder också är storägare i Collector – är Erik Selin. Han sa följande till GP om misstankarna i förra veckan:

– Jag hoppas att de inte har gjort något medvetet fel. Jag tror verkligen inte det. Men det här är jättesorgligt såklart.

LÄS MER: Erik Selin om insiderhärvan: "Jag tror de är oskyldiga"

”Misstankarna har inte försvagats”

I samband med tillslaget beslagtogs it-utrustning som datorer och mobiler. Insiderbrott är enkelt uttryckt ett brott där någon använder ofta kurspåverkande information om värdepapper i ett börsbolag för egen vinning på ett sätt som allmänheten och andra aktieägare inte möjlighet till.

Bevisläget är under tisdagen detsamma som under förra veckan, enligt kammaråklagaren Pontus Hamilton vid ekobrottsmyndigheten.

– Vi arbetar under högt tryck med utredningen. Misstankarna har i varje fall inte försvagats.

LÄS MER: Misstankarna placerar en skampåle framför både Balder och Collector

Räknar med beslut under hösten

Några av de mest uppmärksammade ekobrottsmålen de senaste decennierna har tagit tid att utreda, som Saab Automobile – där de misstänkta efter flera år friades på alla punkter. Någon sådan lång utredning kommer det inte att handla om denna gång, uppger Pontus Hamilton.

– Det tar längre tid om man begär rättshjälp från utlandet, men det är inget vi gör i detta ärende. Ett beslut kring vad som ska hända i utredningen kan komma under hösten.

Du menar ifall ni åtalar de misstänkta?

– Ja, om man till exempel beslutar om åtal eller om man lägger ned förundersökningen.

Själva häktningen med frihetsberövande gäller i två veckor från i fredags, till 12 juni. Sedan krävs det beslut om fortsatt häktningen – om det anses motiverat. Den ena misstänkta Baldertoppens advokat, Fredrik Ungerfält, meddelar att man inte överklagat häktningsbeslutet – men att det är något man kan göra så länge hans klient är frihetsberövad.

LÄS MER: Efter misstankarna mot styrelseledamot –Ekobrottsmyndigheten vill höra mer om Collector

LÄS MER: Erik Selin om misstankarna mot Baldertoppar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.