Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stefan Ingves, vid räntebeskedet innan jul. Bild: Anders Wiklund/TT
Stefan Ingves, vid räntebeskedet innan jul. Bild: Anders Wiklund/TT

Beskedet: lämnar räntan oförändrad

Riksbanken lämnade på onsdagsförmiddagen reporäntan oförändrad. Den viktigaste styrräntan ligger fortsatt på -0,50 procent.

Sveriges Riksbank har beslutat att lämna reporäntan oförändrad. Fram till nästa rapport, i april, kommer räntan att ligga på -0,50 procent.

Sveriges viktigaste styrränta har nu varit negativ i tre år.

"Den globala konjunkturen stärks allt mer och sedan december förväntar sig marknadsaktörerna en något mindre expansiv penningpolitik i omvärlden. Den senaste tidens nedgångar på aktiemarknaderna ändrar inte bilden av att konjunkturutsikterna är goda" skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Justerar ner inflationsprognosen

Anledningen till att Riksbanken inte höjer räntan är att inflationen fortfarande bedöms som relativt svagt. Bland annat har lönerna vuxit i långsammare takt än väntat.

"Detta tyder på att inflationstrycket är lägre jämfört med tidigare bedömning. Inflationsprognosen är därför något nedreviderad, främst under 2018. Från 2019 väntas inflationen vara nära 2 procent" skriver Riksbanken.

På grund av en influensa blir det inte riksbankschef Stefan Ingves som presenterar det nya beskedet vid presskonferensen klockan 11.00. I stället kommer vice riksbankschef Per Jansson och Jesper Hansson, chef för avdelningen för penningpolitik, att föra bankens talan.

Riksbanken meddelar dock att Stefan Ingves varit med och fattat beslutet via telefon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.