Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Just nu finns ingen brist på containrar i hamnen, det meddelade Göteborgs hamn på måndagen.
Just nu finns ingen brist på containrar i hamnen, det meddelade Göteborgs hamn på måndagen.

Beskedet: Ingen containerbrist i hamnen – just nu

I takt med att corona-viruset sprider sig har det funnits oro för att containrarna i Göteborgs hamn ska ta slut. Men i nuläget finns inga sådana tecken.
– Slutsatsen från vår sida är att tillgången på tomcontainrar trots allt är god för närvarande, säger Elvir Dzanic, vd för Göteborgs hamn i ett pressmeddelande.

I kölvattnet av effekterna från corona-viruset har det funnits oro kring hur sjöfarten ska komma att påverkas. När GP den 25 februari gjorde en rundringning till några av stadens företag förutspådde vissa att en möjlig effekt av viruset skulle kunna bli en brist på containrar i hamnen.

– Det kommer att bli en huggsexa om containrarna, sa Fredrik Hermansson, verksamhetschef på shippingbolaget Greencarrier Liner.

Under måndagen gick dock Göteborgs hamn ut och dementerade att det skulle finnas någon brist på containrar. De skriver i ett pressmeddelande att de "följer utvecklingen noga" men att situationen i nuläget ser ljus ut.

– Slutsatsen från vår sida är att tillgången på tomcontainrar trots allt är god för närvarande. Det kan komma att förändras framöver och vi följer givetvis utvecklingen kontinuerligt. Men efter samtal med våra partners och aktörer i och kring hamnen kan jag konstatera att Göteborg står sig väl i en svensk kontext. Bristen kommer att märkas framförallt i mindre hamnkluster med mindre lagermöjligheter och färre tomdepåer, säger Elvir Dzanic, vd på Göteborgs Hamn AB.

Utesluter inte brist i framtiden

Containerterminaloperatören i Göteborgs hamn, APM Terminals, ser inte heller någon brist på tomma containrar. Inte heller några andra av de hamnar som bolaget opererar på har hittills drabbats av någon brist.

Göteborgs hamn skriver att de varit i kontakt med rederier som inte upplever containerbrist. Men heller inte utesluter att det skulle kunna drabba dem i framtiden.

LÄS MER: Hög risk för fler coronafall från utlandet

LÄS MER: Nödstopp på New York-börsen – efter ras

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.