Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Dystert. Marcus Löfström, ordförande i den lokala journalistklubben, saknar information från ägarna. – Vi har inget att förhålla oss till, säger han.  Bild: Anders Ylander
Dystert. Marcus Löfström, ordförande i den lokala journalistklubben, saknar information från ägarna. – Vi har inget att förhålla oss till, säger han. Bild: Anders Ylander

Beskedet: Inga extra pengar till Alingsås Tidning

Krisande Alingsås Tidning får inte en krona extra av Mediestödsnämnden.
– Når vi ingen annan lösning kan det här vara dödsstöten för tidningen. Vi vet inte ens om vi får lön på fredag, säger Marcus Löfström, journalistklubbens ordförande.

Tidningens personal fick beskedet på tisdagsförmiddagen – efter lunch på stan var det ett dämpat gäng som återvände till redaktionen i centrala Alingsås.

– Vi fick veta att vi inte får något extra driftstöd förutom det stöd på 2,4 miljoner kronor som koncernen fick i december förra året, säger Marcus Löfström.

På tidningshusets fasad sitter en gammal löpsedel, några torra höstlöv fladdrar förbi. Marcus Löfström huttrar. För honom och hans arbetskamrater har det varit en pressad tid.

– Vi vet inte om tidningen kommer ut på torsdag, vi vet inte om vi får lön på fredag, vi vet inte hur länge vi har kvar våra jobb. Vi vet ingenting – mer än att skulderna är stora och att det ser mörkt ut, säger han uppgivet.

Alingsås Tidning har funnits i drygt 154 år. Nu är framtiden oviss. Bild: Anders Ylander
Alingsås Tidning har funnits i drygt 154 år. Nu är framtiden oviss. Bild: Anders Ylander

Ärendet i Mediestödsnämnden gällde ifall ett beslut från den 5 december 2018 skulle ändras – och tidningen därigenom skulle kunna få mer stöd.

Från Alingsås Tidnings sida menar man att bolaget är berättigat till extra stöd då de nu når färre än 30 procent av hushållen i täckningsområdet, enligt en ny intern mätning som tidningen gjort och som bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån.

Men Mediestödsnämnden skriver att den "inte ändrar" sitt beslut från december.

I bedömningen skrivs att "inkomna skrivelser innehåller inte något som påverkar" den tidigare bedömningen.

Dämpad stämning

– Vi hade nog inga större förväntningar på ett positivt besked men innerst inne hoppades vi förstås. Nu ökar ovissheten, säger Marcus Löfström.

Hotad. Bild: Robin Aron
Hotad. Bild: Robin Aron

Som klubbordförande för journalistklubben saknar han information från företagets ledning.

– Vi får inga besked, vet inte om det finns en handlingsplan och har inget att förhålla oss till. Det spär på oron, den psykosociala påfrestningen är stor, flera här mår dåligt, säger han.

Kan vara dödsstöten

Enligt Löfström är det ekonomiska läget för det krisande företaget så illa att en konkurs kan närma sig.

– Så är det. Beskedet kan bli avgörande för oss, säger han.

Beslutet påverkar även Lerums Tidning och Härryda-Posten/Partille Tidning som ingår i WM-koncernen. Totalt berörs knappt 30 anställda.

De ekonomiska problemen har växt under senare tid. Nyligen var det första gången på 154 år som tidningen inte kom ut. Det har upprepats efter det och det är oklart om tredagarstidningen når sina prenumeranter på torsdag.

– Jag har inget svar att ge. Risken är väl att det är kört för den tryckta tidningen säger Urban Kärvling, redaktionschef på AT.

En demokratifråga

Att Alingsåsarna kan blir utan lokal bevakning av AT ser Marcus Löfström som allvarligt på flera plan.

– Tidningen har stor betydelse när det gäller bevakning av kommunen, sporten, näringslivet och föreningslivet, ja alla områden vi skriver om. I stort är det en demokratifrågan där befolkningens insyn minskar om ingen bevakar vad som händer, betonar han.

Vd: "Vi är missnöjda"

I ett mejl till GP kommenterar koncernens vd och delägare William Michelsen nämndens beslut:

"Vi är mycket missnöjda över att Mediestödsnämnden inte beviljat Alingsås Tidning allmänt driftstöd när många andra tidningar i samma storleksklass erhåller tio-tals miljoner i allmänt driftsstöd."

Michelsen skriver vidare:

"Som anledning uppger man att AT i utgivningskommunen, enligt TS Mediefakta, ligger på en täckningsgrad på 32 procent, vilket är över gränsen 30 procent för att erhålla allmänt driftsstöd. Enligt SCB:s uträkningar understiger hushållstäckningen 30 procent i utgivningskommunen, och ligger på 25-28 procent, vilket då skulle ge driftstöd. Nämnden har valt att följa TS Mediefaktas beräkningar."

Han skriver vidare att nämnden borde ta hänsyn till Alingsås tidnings ekonomiska situation:

"Vi anser att den borde tagit i beaktande Alingsås Tidnings prekära ekonomiska situation samt dess betydelse genom sin regionala nyhetsbevakning – både ur ett demokratiskt- och näringslivsperspektiv. Man har uppenbarligen valt att bortse ifrån detta eller helt enkelt inte brytt sig om om ett tidningsföretag går ur drift och ett 30-tal anställda förlorar sina arbeten."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.