Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Det blev tomt på Nextjet bagageband härom veckan. Arkivbild.

Besked om ersättningsflyg för Nextjet nära

Snart är ersättningsflyg framförhandlat på sträckor som blev av med sin trafik när flygbolaget Nextjet gick i konkurs härom veckan, erfar TT. Om det omfattar samtliga sträckor är oklart.

När Nextjet begärde sig själv i konkurs den 16 maj blev flera mindre Norrlandsorter av med sina flygförbindelser direkt. Regeringen och Trafikverket lovade att så snabbt som möjligt förhandla fram ersättningstrafik med andra flygbolag på några av de drabbade sträckorna.

Flera intresserade

Enligt vad TT erfar finns det flera flygbolag som är intresserade, besked väntas i morgon onsdag.

De sträckor som det i första hand handlar om är de mellan Stockholm och Vilhelmina, Lycksele och Hemavan medan flyglinjerna från Stockholm till Gällivare och Arvidsjaur måste upphandlas enligt lite striktare EU-regler för upphandling. Det kan göra att en nystart dröjer till i höst, har Trafikverket uppgett.

När infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i förra veckan träffade EU-kommissionären med ansvar för infrastruktur, Violeta Bulc, beskrev han det svåra läget och sade att regeringen undersöker möjligheterna till att begära undantag från reglerna med hänvisning till att ett nödläge har uppstått efter Nextjets konkurs.

Har dialog

När Tomas Eneroth infann sig hos riksdagens trafikutskott på tisdagsförmiddagen hade han inga nya besked att ge till ledamöterna.

- Det pågår en dialog med EU-kommissionen, sade Eneroth till TT efter utskottet.

Trafikutskottets vice ordförande Jessica Rosenkrantz (M) och ledamoten Anders Åkesson (C) tycker det är bra att Eneroth tagit kontakt med EU-kommissionen men undrar om regeringen och Trafikverket verkligen vänt på alla stenar och om den inser hur bråttom det är att få igång trafiken på de aktuella orterna igen.