Franske ekonomen Thomas Piketty vid ett föredrag i Oslo 2014. Arkivfoto.
Franske ekonomen Thomas Piketty vid ett föredrag i Oslo 2014. Arkivfoto. Bild: Jon Olav Nesvold/NTB/TT

Beskatta de rikaste – ny kampanj i EU

ANNONS

Det är dags för en gemensam förmögenhetsskatt i EU. Det tycker i alla fall kampanjen Tax the rich – Beskatta de rikaste – som nu också godkänts som "medborgarinitiativ" av EU-kommissionen.

Det innebär att kampanjledarna får ett år på sig att samla in minst en miljon namnunderskrifter från minst sju olika EU-länder till stöd för sina krav.

Lyckas man måste EU-kommissionen på något sätt agera. Det är dock långt ifrån givet att förslaget i slutändan blir verklighet – särskilt med tanke på att beslut i skattefrågor kräver total enighet bland medlemsländerna.

Bakom Tax the rich står bland andra den belgiske socialistledaren Paul Magnette och franske ekonomen Thomas Piketty.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS