Bert Karlsson driver Stora Ekeberg utanför Skara med fast hand.
Bert Karlsson driver Stora Ekeberg utanför Skara med fast hand.

Bert Karlssons dröm om flykting-Ikea

ANNONS
|

Bert Karlsson kör möjligen lite för fort genom Skara, men det är lätt hänt när man har hög musik i bilstereon. Det är bidrag som aldrig tog sig till årets Melodifestival som han spelar upp.

Men vi träffar inte Bert Karlsson för att prata schlager, även om ämnet alltid tycks ligga nära till hands. Anledningen är i stället hans satsning på flyktingboenden. Han säger sig ha en lång lista på hotell och konferensanläggningar över hela landet som han gärna skulle vilja göra om till boenden för asylsökande.

I dag driver han fyra. Stora Ekeberg utanför Skara är ett. Dit åker han varje dag. Det gamla sanatoriet i Rävlanda är på gång, liksom ett i Strängnäs.

ANNONS

Hans idealmodell, som han beskrivit som ett slags Ikea i branschen, är 20 stora anläggningar i landet, kostnadseffektivt drivna med längre kontrakt och med större fokus på att skapa anständiga villkor för de boende. Och, inte minst, att de som sannolikt kommer att få stanna i landet också direkt startar processen för att lära sig språket med sikte på att komma ut i arbetslivet.

Bert Karlsson är mycket kritisk till den upphandling som Migrationsverket är skyldig att genomföra (Lagen om offentlig upphandling) och som han menar gör verksamheten onödigt dyr.

Karlssons framfart har skapat oro i flera kommuner, till exempel Filipstad. Där inser man att om Bert startar ytterligare två flyktingboenden till de två han redan driver där, så kommer det att sätta avsevärd press på kommunen att ordna fler förskole- och skolplatser. ”Det vore en total krigsförklaring,” som kommunstyrelsens ordförande Per Gruvberger (S) uttryckt det.

Över en kopp kaffe hemma i huset i Skara frågar jag Bert Karlsson vad det är som driver honom här.

–Det är inte konstigt, jag såg att det fanns behov, och Ekeberg stod tomt och förföll. Det var inte konstigare än så.

När du startade Ekeberg första gången så hymlade du inte om att du ville tjäna pengar – finns det nåt mer som driver dig nu?

ANNONS

–Ska jag tjäna pengar på det här så vill jag göra det så bra som möjligt. Det är det som alltför många inte gör. Jag blir förbannad på att de inte har kvalitetstänket i upphandlingarna. Som upphandlingarna ser ut i dag blir allt bara dyrare.

Vad är fel då?

–De tar inte hänsyn till kvaliteten. Och Migrationsverket måste rätta sig efter ett regelverk som är åt helvete. Upphandling är det sämsta påfundet någonsin. Maten i skolorna är det värsta, där finns inget kvalitetstänkt överhuvudtaget. Där är det bara lägstapris som gäller och till alltför stor del gäller det också Migrationsverket.

Du säger att du kan sänka kostnaden för den här verksamheten till 40 procent av vad det kostar i dag och ändå höja kvaliteten. Hur går det ihop?

–Det handlar bara om dålig upphandling. I många fall skedde den under en period när det var tufft, och de (Migrationsverket) fick ta vad de fick. Det är därför de är inne på campingarna, som har mer betalt på vintern än på sommaren. Det är inte rimligt. Men sen finns det gamla avtal också, som de borde sagt upp för länge sedan, men som i stället förnyas på alltför höga nivåer.

Ni har gått många duster – och går än – men hur är din relation till Migrationsverket i dag?

ANNONS

–Jag är på dem förstås, några är säkert irriterade, men jag har en bra relation med de flesta. De är jättebra. De vill. Men politikerna borde ta tag i de här frågorna.

Vilket är det viktigast att göra i politiska termer?

–De borde lägga om alltihopa. Så här: Du skapar tjugo huvudanläggningar i Sverige, ganska stora. Där placerar du såna som du tror ska få stanna, då börjar integrationen redan där, med utbildning från första dan. Se till att folk kommer i skola, samarbeta med kommunen och allt det där. Du har också utredningarna på plats, så du inte behöver skjutsa folk fram och tillbaks, det kostar hur mycket pengar som helst.

–Bara att jag köpt en buss till Ekeberg, helt utanför avtalet, har sparat massor. Det är ju så jävla dumt att man ska göra en upphandling som innebär att det till exempel skickas upp bussar från Göteborg för att köra nån in till vårdcentralen i Skara. Det ska finna en buss på varje anläggning, för det är viktigt att folk kommer i tid till tandvård och annat. Det som skapar problem med både kommuner och kommuninvånare är att sånt här kostar onödiga pengar.

Du får mycket skit på nätet och i mejlen, säger du.

ANNONS

Det är folk som ska göra både det ena och det andra med mig och dem jag jobbar med. Anläggningen i Hagfors blev ju sönderslagen innan vi kom dit, men sen bjöd vi in folk, många kom och efter det vände det.

Blir du sårad?

–Tvärtom, det eggar mig. En gång i tiden kritiserade jag flyktingpolitiken, och jag har samma åsikt i dag. Vi ska sköta dem som kommer, inte bara låtsas att vi är så snälla. De vi tar emot är de som har ekonomi att betala sig hit. Nästan ingen kan ta sig hit om man menar att utan pengar fly för sitt liv.

Får du skit från båda håll så att säga?

–Javisst, definitivt. Och det är en del politiker som inte vill ha den här verksamheten ... sen har väl inte Migrationsverket skött alla kommuner på rätt sätt. De kan inte ha så korta puckar, ena dagen är det 50 elever i skolan, nästa dag är de flyttade, och då har kommunen byggt upp med lärare och allting ... de kan inte jobba så. Man måste jobba ihop.

Du är drastisk i dina formuleringar. Har du anledning att ångra saker du sagt i de här frågorna?

ANNONS

–Det finns det säkert. Men ibland kan man inte heller säga sånt som borde sägas.

Vad känner du när du blir kallad rasist?

–Jag tycker det är fruktansvärt. Jag har alltid jobbat med invandrare. Däremot hade jag en gång en felaktig diskussion kring romerna. Jag pratade inte om alla den gången, jag talade om ”alltför många” som missköter sig.

Kommer du åter att engagera dig politiskt framöver?

–Nej, aldrig.

.

1 Varför?

Tillsammans med företagaren Ian Wachtmeister startade entreprenören och schlagermogulen Bert Karlsson på 90-talet Ny demokrati, som bland annat krävde en mer restriktiv flyktingpolitik. Nu satsar han stort på flyktingboenden i Sverige.

2 Hur?

Hemma hos Bert Karlsson i Skara, ”bakom Jula”, över en semla, och vidare till flyktingboendet Stora Ekeberg strax utanför Skara. Bert Karlsson kramar gärna om folk i korridorerna där.

3 Reflektioner

Bert Karlsson kopplar lätt en fråga eller ett ämne till personer. De blir till ett uppiggande galleri av mutkolvar, dumskallar, hycklare, hjältar, folk av prima virke, folk att lita på.

.

Fakta/Bert Willis Karlsson

Född: 21 juni 1945.

Familj: hustrun Britt-Marie, sonen Jocke och dottern Johanna.

Bor: I Skara.

Om musiken: ”Jag lyssnar inte mycket. Jag är trött på musik.”

Om sig själv: ”Min svaghet är att jag hjälper folk. Min fru är förbannad på mig för att jag hjälper för mycket folk. Jag är alldeles för snäll. Det kanske inte folk tror.”

ANNONS

Om alla projekt: ”Man kan inte driva så många verksamheter samtidigt som jag gjorde. Skivbolag, Sommarland, köpcentrum, starta parti… det går ju inte. Men jag är nyfiken…”

.

Fakta

  1. Antalet asylsökande till Sverige är det högsta sedan kriget på Balkan på 90-talet. Migrationsverket uppskattar det till runt 60 000 under 2014.
  2. I slutet av mars hade Migrationsverket runt 12 000 platser på tillfälliga boenden. Beläggningsgraden låg på 77,8 procent.
  3. Migrationsverket har för närvarande tre avtal med Bert Karlssons bolag Jokarjo som omfattar tre boenden: Stora Ekeberg, Wermlandiaoch Lasarettet 2. Sett till antalet platser så är Jokarjo den största leverantören. Andra stora leverantörer är Nordic Camping, Restad Gård AB och Attendo Individ och familj.
ANNONS