Bert Karlsson säljer Mariann

ANNONS
|

I somras beslöt Bert Karlsson att sälja Mariann Songs. Åtta stora bolag visade sitt intresse och nu finns tre stora bolag kvar som intressenter, varav två är utländska.

Men Bert Karlsson har inga planer på att sluta med musiken. I stället bildar han ett nytt bolag som tillsammans med den nye ägaren av Mariann Songs bygger upp ny verksamhet.

Säljer för att få resurser

- Vi säljer för att vi ska få ett stort bolags resurser. Vi bildar ett nytt skivbolag som vi kommer att driva ihop med den nye ägaren. Vi får större marknadsföringsmöjligheter. Men vi slutar inte med den här musiken. Vi kommer att fortsätta att producera schlager för den breda publiken.

ANNONS

Vilka skivbolag det handlar om vill inte Bert Karlsson säga. I höstas uppgav han att bland annat Universal, Sony BMG och EMI var med bland intressenterna.

Behöver mer muskler

Bolaget behöver mer muskler för att möta utvecklingen med digitala nyheter och nedladdningar.

- Vi kommer att satsa mycket mer på nedladdningar i det nya bolaget, säger han.

Försäljningen handlar om rätten till 8 000 låtar. Det är förlaget Mariann Songs AB som har hand om rättigheterna till musiken. Bert Karlssons barn står som ägare till bolaget..

- Carolas Häggqvists LP "Främling" är det album som sålt mest, 800 000. Vikingarna är den grupp som sålt mest, cirka 10 miljoner album, säger Bert Karlsson.

Försäljningen sker samtidigt som affärerna efter det havererade projektet Fame World håller på att avslutas. Den 10 mars ska Lidköpings tingsrätt ta beslut om bolaget som ligger bakom Fame World, Ancim AB, ska sättas i konkurs eller om man skall förlänga tiden för en rekonstruktion av företaget. Stämningen mellan parterna är hätsk.

- Jag går med på ett ackord på 38 procent. Direkt. Men då har jag också vissa villkor. Och jag vill att advokaten som gör rekonstruktionen gör ett offentligt ackord.

Har försäljningen att göra med förlusterna efter Fame world?

ANNONS

- Nej, det har inte med saken att göra.

* Mariann Songs AB

Nettoomsättning 2004: 2 829 miljoner kronor

* Mariann Grammofon Skara AB

Nettoomsättning 2004: 98 830 miljoner kronor.

ANNONS