Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bengt Bengtsson, Mr Siba, har avlidit. På Backaplan i Göteborg öppnade han Sveriges första stormarknad för radio och tv. Bild: Bengt Nilsson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bengt Bengtsson, "Mr Siba", har avlidit

Företagaren Bengt Bengtsson – för många göteborgare känd som Mr Siba – har avlidit efter en kort tids sjukdom. Bengt Bengtsson blev 77 år.
– Han var en ikon inom sitt område, säger Martin Öberg, doktor i ekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.

Inom näringslivet hade Bengt Bengtsson flera järn i elden. För den stora allmänheten blev han mest känd som utvecklaren av Siba, ett företag han tog över efter sin far Folke Bengtsson redan 1961.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS MER: Fabian Bengtssons egna ord om sin pappa

Backaplan först ut

Med inspiration från USA öppnade Siba Sveriges första stormarknad för radio- och tv. Det skedde på Backaplan i Göteborg 1974, ett initiativ som snart fick andra företag att att ta efter.

Bengt Bengtsson utvecklade Siba och byggde första stormarknaden i Göteborg. .

Martin Öberg, doktor i ekonomi och verksam som universitetslektor vid Handelshögskolan i Göteborg, menar att Bengt Bengtsson var en pionjär på området.

– Med Siba drog han igång expansionen bland elektronikföretag som sedan utvecklades till starka kedjor. Han var även tidigt ute med att bredda verksamheten, bland annat genom att satsa på fastigheter, säger han.

Färgstark företagsledare

Martin Öberg beskriver Bengt Bengtsson som en färgstark person.

– Jag hade förmånen att träffa honom i några olika sammanhang. Han hade stark vilja och visste tidigt vad han ville och jobbade hårt för det han trodde på. Inte minst var Bengt Bengtsson snabb med nya idéer – som han vågades satsa på.

"Han var en ikon"

Enligt Öberg var Bengtsson en entreprenör som fick stor påverkan.

– Inom sitt område tillhör han helt klar den skara av svenska entreprenörer som ändrade och påverkade företagsutvecklingen. Han och hans företag var länge starkt på området, en ikon helt enkelt, summerar Martin Öberg.

Nora Ay, informationsansvarig för Netonnet som Siba gick samman med 2015, jobbade nära Bengt Bengtsson under många år. Hon berättar att saknaden är stor.

"Tänkte utanför boxen"

– Bengt Bengtsson var en föregångare på många sätt. Inom branschen såg han tidigt vad andra inte såg och hade modet att gå vidare. En visionär helt enkelt. Man kan säga att han tänkte utanför boxen innan uttrycket ens fanns, säger hon.

Bengt Bengtsson, grundare Siba-koncernen, fotograferad i Siba-huset Överby.. Bild: Bengt Nilsson

Lämnar stort tomrum

Hon fortsätter:

– Men även inom företaget hade han som ledare förstås stor betydelse. Med sitt driv och sin förmåga att se helheten och inte minst människorna runt om sig, var han en förebild och lämnar ett stort tomrum men ljusa minnen efter sig, säger Nora Ay till GP.

Butiksanställd blev vd

Roger Sandberg har följt utvecklingen inifrån.

Som 19-åring fick han jobb i en Siba-butik.

Idag, 30 år senare, är han tillförordnad vd för Netonnet som Siba gick samman med.

– Av Bengt fick jag tidigt ett sunt arbetsstänk; att det krävs hårt arbete för att nå framgång och att det inte finns några genvägar dit , säger han och utvecklar:

– Han var mån om att man utvecklades som anställd. Man fick ofta utmaningar – men också stor respons när man löste dem, lärdomar jag försökt ha med mig som företagsledare, säger Roger Sandberg till GP.

Kort tids sjukdom

Bengt Bengtsson var aktiv i näringslivet in i det sista.

Han avled nyligen i hemmet, omgiven av sin familj, efter en kort tids sjukdom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.