Vissa fonder investerar i företag som är inriktade på förnybara energislag som solceller. Det kan vara ett sätt att göra ett miljömedvetet val som fondsparare, enligt fondexperten. Arkivbild.
Vissa fonder investerar i företag som är inriktade på förnybara energislag som solceller. Det kan vara ett sätt att göra ett miljömedvetet val som fondsparare, enligt fondexperten. Arkivbild.

Begränsad klimateffekt av grönt sparande

Kraven har ökat på fondbolagen att ta ansvar för miljö och mänskliga rättigheter. Ord som hållbar och grön har blivit vanligare i fondernas namn. Men möjligheten att påverka miljön genom sitt sparande är relativt liten, enligt fondexperten.

ANNONS
|

För den som vill placera sitt sparkapital miljömedvetet finns det skäl att inte nöja sig med att fondens namn osar ansvar.

- När det kallas hållbarhetsfonder signalerar det att fonden gör något för att världen ska bli mer hållbar. Det menar jag vilseleder kunder, att det skulle göra någon konkret skillnad, säger Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar, som bland annat betygsätter fonder.

ANNONS

Han anser att vissa fondbolag i sin marknadsföring ger sken av att fondvalet har större påverkan än det i själva verket har. Det är exempelvis fel att påstå att en sparare kan minska koldioxidutsläpp genom att välja en viss fond.

Svårt påverka

Miljömärkningen Svanen finns även för fonder och innebär att en förvaltare av en Svanenmärkt fond måste förhålla sig till vissa riktlinjer. Märkningen ger dock ingen garanti för att alla företag i en viss fond är hållbara eller saknar problem.

Individens möjligheter att göra avtryck på den globala aktiemarknaden med ett litet sparkapital är relativt liten, enligt Lindmark. Det handlar om att aktiemarknaden är ett slags andrahandsmarknad där de befintliga aktiernas byten av ägare har liten påverkan på företagens verksamhet.

- Det är huvudförklaringen till att det är svårare att påverka via finansmarknaden än den mer direkta påverkan man kan ha som konsument, säger Jonas Lindmark.

Under många år har det legat mycket fokus på vad vissa fonder väljer bort. Effekten på enskilda bolag är liten, anser han.

- Det är inte realistiskt att företag skulle påverkas av att någon någonstans inte köper en aktie. Företagen finns kvar ändå, säger han, och fortsätter:

ANNONS

- Det kan kännas bra för individen att inte äga aktier i ett visst bolag, men det är viktigt att man är medveten om att det inte har någon konkret effekt.

Viss påverkan

Nordeas hållbarhetschef Sasja Beslik håller inte alls med. Han är övertygad om att möjligheten att påverka genom investeringar är stor just på grund av att den finansiella marknaden är global.

- Sveriges nationella mål när det gäller utsläpp slutar vid Sveriges gränser. Pengar är egentligen det enda verktyg vi har som är globalt som funkar, säger Sasja Beslik.

Han tror att om alla i Sverige skulle sluta investera i fossila bränslen skulle det ha en viss påverkan, bland annat genom att kol- och oljebolag exempelvis skulle få svårare att låna pengar.

- Vi kan inte utgå från att allt vi gör inte har någon betydelse, säger Sasja Beslik.

ANNONS

Förnybar energi

Har man som mål att göra ett miljömedvetet fondval finns alternativ som kan anses mer effektiva än andra, enligt Jonas Lindmark. Det handlar om fonder som investerar i företag som till exempel är inriktade på förnybara energislag, som vind- och solenergi, eller företag som levererar någon typ av produkt eller tjänst som bidrar till en bättre miljö.

- Det blir lite närmare målet när man bara köper sådana aktier, säger han.

En annan variant kan vara att investera i en fond som varje år skänker en del av avkastningen till välgörande ändamål.

- Det är det som jag tycker säkrast faktiskt har någon effekt, säger han.

TT

Fakta: Liten vägledning till hållbara fonder

Med Hållbarhetsprofilen, www.hallbarhetsprofilen.se, kan en sparare få hjälp att välja fonder genom att ange vilken typ av bolag man inte vill investera i. Hållbarhetsprofilen är ett samarbete mellan Pensionsmyndigheten och Swesif, Sveriges forum för hållbara investeringar.

Svanenmärkning innebär bland annat att fonden måste avstå investeringar i särskilt problematiska företag och branscher. Fonden ska också göra hållbarhetsanalyser av tänkta placeringar och prioritera de bättre företagen. Fonden ska rapportera hållbarhetsarbete. En Svanenmärkning innebär dock inte att alla företag i en fond är hållbara eller att de saknar problem och utmaningar.

Källa: Hållbarhetsprofilen, Svanen

ANNONS