Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Suget efter cyklar har gjort begagnatmarknaden het. Arkivbild.

Begagnade cyklar allt dyrare

Den rådande cykelboomen i Sverige har drivit upp priserna på begagnade cyklar. Mest ökar priserna på damcyklar.

Försäljningen av cyklar har ökat stadigt de senaste åren. Enligt statistik från branschorganisationen Cykelbranschen såldes drygt 598 000 cyklar under fjolåret jämfört med 501 000 stycken 2010 – en ökning med nästan 20 procent. Och suget efter cyklar märks på begagnatpriserna.

Enligt statistik från annonssajten Blocket stiger snittpriserna stadigt. Den genomsnittliga cykeln kostar i dag 2 314 kronor, vilket är cirka 200 kronor mer än för ett år sedan.

Hittills i år kostar en damcykel cirka 1 400 kronor i medianpris, vilket är 17 procent dyrare än under samma period i fjol. Herrcykelns medianpris ligger på 1  500 kronor, 7 procent dyrare än i fjol.

Men många drar sig för att köpa cykel på Blocket till följd av risken för att cykeln kan vara stulen.

- Vi försöker nå ut med kunskap och information om det här köpekontraktet som är så viktigt att fylla i. Det är jättesvårt för en person som träffar en trevlig säljare att bedöma om den här cykeln är ägarens. Det man kan göra är att när man fyller i det här köpekontraktet så identifierar man både köparen och säljaren och skriver in allt som ingår, säger Linnéa Aguero, pressansvarig på Blocket.