Samhällsbyggnadsbolaget får ny vd. Arkivbild.
Samhällsbyggnadsbolaget får ny vd. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Batljans avgång: "Enda rätta"

Beskedet att Ilija Batljan avgår var det enda rätta.
Det säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.
— Han har på något sätt satt sig i en rävsax och jag tycker det här var väntat, säger Andersson till TT.

ANNONS
|

Beskedet att Batljan slutar som vd och ersätts av Leiv Synnes kommer efter den senaste tidens turbulens inom bolaget.

— Det var det enda rätta. Man kan fråga sig om hans personliga intressen har gått före aktieägarnas intressen. Det har varit förtroendekris i bolaget och det var väntat, frågan var inte om utan när, säger Nicklas Andersson om avgången.

Avanzas sparekonom påpekar att det funnits funderingar hos marknaden vems bästa Batljan har agerat utifrån.

— Det är jättetråkigt för alla inblandade och för honom men ändå det enda rätta.

Delar uppfattningen

Hans uppfattning delas av Maria Landeborn, aktiestrateg på Danske bank:

— Jag tror Ilija Batljan gjort många bra saker men nu är det uppenbart att affärsmodellen inte fungerar i det nya ränteklimatet. Jag tror att han är så synonym med bolaget och dess strategi som man haft hela tiden. Det var svårt för honom att sitta kvar, säger hon.

ANNONS

TT: Ser du några problem i att ta över efter honom som varit så synonym med bolaget?

— Det är alltid svårt att ta över efter en vd som synts och hörts men jag tror att det är svårare i en tid när det går bra för bolaget. Att ta över efter när SBB var på topp hade varit jättesvårt för hela framgångssagan vilade på hans axlar.

Blivit en folkaktie

SBB har under senare år utvecklats till något av en folkaktie, bara hos Avanza är det en av de aktierna med flest antal ägare, över 200 000 stycken.

Även om aktien i dag noteras för ett kraftigt kurslyft, upp drygt 44 procent vid 16-tiden har den i år backat hela 71 procent.

— Det visar någonstans att det blivit en folkaktie och Ilija har lovat runt och hållit tunt vilket har blivit väldigt tydligt på slutet. Det som är bra i det hela är att de som äger aktien hos oss har i snitt 20 bolag i sin portfölj så man har riskspridning och viktmässigt väger SBB väldigt lätt i portföljen, påpekar Nicklas Andersson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS