Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bankkort till barn har blivit en självklarhet

För bara några år sedan behövde du ha fyllt 13 år för att få skaffa eget bankkort. I dag kan du vara i princip hur ung som helst. Ungdomskorten är dessutom ofta gratis. GP Ekonomi reder ut vad du ska tänka på när du skaffar bankkort till dina barn.

Ett eget bankkort kan vara förenat med stor frihetskänsla. Med ett ungdomskort kan barnet både ta ut pengar i bankomat och handla med kort i butik. Bankkorten är ofta gratis upp till en viss ålder. Internetbank, telefonbank och mobiltjänster brukar ingå.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– För ett antal år sedan, när ungdomskorten lanserades, tog flera banker betalt. Det blev en del rabalder av det. De flesta valde att ta bort sina avgifter, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Ungdomskorten är inte bara gratis. Många banker har dessutom olika specialerbjudanden. Det är inte en slump. Studier visar att bara två av tio svenskar har bytt bank och bankerna är måna om att knyta till sig ungdomarna som nya kunder. Många erbjuder gratis id-kort samtidigt som man skaffar ett ungdomskort. Andra lockar med gratis reseförsäkring. På Ica-banken får man bonuspoäng på alla köp i mataffärens butiker.

För bara något år sedan var du i regel tvungen att ha fyllt 13 år för att få skaffa ett eget bankkort. Så ser det inte ut längre.

– Sverige är det land i världen som kommit längst med det kontaktlösa samhället. På bussar och i en del butiker går det inte längre att betala med kontanter. Det vore märkligt om vi inte kunde erbjuda även de yngre medborgarna att hantera pengar och köpa godis eller en tidning. Det är därför vi valt att inte ha någon nedre åldersgräns för våra bankkort, säger Arturo Arques.

Nordea var en av de banker som var tidiga med att erbjuda bankkort till barn under 13 år. De har inte heller någon formell åldersgräns, men de erbjuder tre olika typer av bankkort beroende på hur gammal du är. Ett mellan 0 och 10 år, ett annat mellan 11 och 16 år och ett tredje mellan åldrarna 16 till 18. Med åren får barnen tillgång till fler funktioner och tilläggstjänster.

– En del barn behöver bankkort tidigare än andra. Det kanske är lång resväg till skolan, till exempel. Det är upp till föräldrarna att bedöma när barnet är moget för ett eget kort. Föräldrarna måste också vara överens. Båda vårdnadshavarna måste skriva under för att barnet ska få ett bankkort, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Den vanligaste åldern för ungdomskort ligger någonstans mellan 11 och 13 år. I samma veva övergår man ofta från veckopeng till månadspeng. Normalt handlar det om några hundra kronor. En 12-åring får i genomsnitt cirka 200 kronor i månadspeng.

– Men undersökningar visar att bara hälften av föräldrarna ger sina barn månadspeng i dag. För tio år sedan gjorde 70-80 procent av föräldrarna det. Det är lite oroande, tycker jag. När man ger barnen pengar ger man dem ett förtroende. Det är också ett bra sätt att prata ekonomi med sina barn. Men jag tror att vi är mitt i ett skifte. Jag tror att man i framtiden kommer att ge sex-sju-åringarna bankkort samtidigt som de får sin första veckopeng. Barnen föds in i en digital värld. För dem är det inget konstigt, säger Ingela Gabrielsson.

Även Arturo Arques tycker att det är viktigt att prata pengar med barnen. Det blir extra viktigt när man överger kontanterna.

– Med ett plastkort blir pengarna abstrakta. Man ser inte hur mängden sedlar minskar i plånboken. Då är det bra att prata med barnen om pengars värde och tillsammans göra en budget och fundera på vad saker brukar kosta. När barnen vill ha dyrare saker kan man till exempel lösa det genom att betala hälften om barnet betalar den andra halvan. Då lär de sig spara och hantera pengar, säger Arturo Arques.

Han konstaterar också att den kontantlösa hanteringen kan minimera mängden konflikter. I dag är det få föräldrar som alltid har kontanter i plånboken. Glömmer man att ta ut pengar lagom tills det är dags för utbetalningen av månadspengen blir det lätt dålig stämning i familjen. Att som föräldrar kunna swisha över månadspengen, eller ha den som en stående överföring, är smidigare.

Ungdomskorten går sällan att övertrassera och många är helt spärrade för internetköp. Andra banker tillåter bara köp upp till max 1 000 kronor. Flera banker låter också föräldrarna ha tillgång till barnens konton via internetbank, som en extra trygghet. Om det ändå har blivit fel ska man vara medveten om att man som förälder kan ha rätt att häva köpet. Minderåriga har nämligen ingen formell rätt att själva ingå avtal. Som förälder kan man lämna tillbaka varorna och få tillbaka pengarna.

– Men om barnet köper saker av utländska aktörer är det svårt att häva köpet. Det är en av förklaringarna till att vi har valt att inte tillåta internetköp med våra ungdomskort. På det här sättet kan barnet inte heller lockas att köpa saker när han eller hon spelar spel eller liknande, säger Arturo Arques.

FAKTA: Tänk på det här när du skaffar bankkort till dina barn

Det är upp till dig som förälder att avgöra när barnet är moget för ett eget bankkort.

Några banker kräver att minst en förälder redan är kund för att barnet ska få skaffa ett bankkort. En del kräver också båda föräldrarnas underskrifter vid tecknandet.

Ungdomskorten är i regel gratis, men tänk på att bankerna ofta tar ut en valutaväxlingsavgift om kortet används utomlands.

Det är vanligt att erbjuda olika typer av kort beroende på hur gammalt barnet är. Ibland behöver ni besöka banken igen och skriva på ett nytt medgivande när barnet får tillgång till fler tjänster.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.