Svenska Bankföreningen anser att riksbankskommitténs förslag sannolikt strider mot EU-rätten. Arkivbild.
Svenska Bankföreningen anser att riksbankskommitténs förslag sannolikt strider mot EU-rätten. Arkivbild.

Bankföreningen kritisk mot kontantkrav

Storbankerna måste ta ett steg tillbaka på vägen mot det kontantfria samhället, anser en ny utredning. Bankföreningen är kritisk och säger att kravet sannolikt strider mot EU-rätten.

ANNONS
|

Både privatpersoner och företag använder allt mindre kontanter – vi swishar, för över och betalar online i stället. Trots det föreslår den parlamentariskt sammansatta riksbankskommittén att storbankerna, enligt lag, ska garantera tillgången på kontanter över hela landet.

- Vi kan inte bara låta kontanter försvinna utan att först ta ställning till om det är bra eller dåligt. Det här förslaget är ett sätt att köpa oss tid, för att kunna ta ett beslut om vi ska ha ett kontantfritt samhälle eller inte, säger Mats Dillén, ordförande för Riksbankskommittén.

ANNONS

70 procent klarar sig utan

Enligt statistik som redovisas i Riksbankskommitténs delbetänkande säger sig 68 procent av Sveriges befolkning vilja ha kvar kontanter som ett alternativ. 29 procent anger att de inte klarar sig utan kontanter så som samhället ser ut i dag.

- Vinnarna, om det här förslaget går igenom, blir bland andra de som bor i glesbygdsområden och personer med funktionsvariationer som föredrar kontanter, säger Mats Dillén.

Dessutom anser Riksbankskommittén att åtgärden även handlar om säkerhet.

- För vad händer om vi utsätts för en cyberattack, intrång i systemen eller strömavbrott? Vad gör du om du under en längre period inte kommer åt ditt konto, inte får ut din lön? Tänk vilken oreda det skulle skapa, säger Mats Dillén.

Stark kritik

Kommittén bedömer att kostnaderna för bankerna blir ungefär 8-15 miljoner kronor per år. En siffra som Svenska Bankföreningen avfärdar.

"En mer realistisk prislapp kan komma att uppgå till 100 miljoner kronor per år", kommenterar Bankföreningens vd Hans Lindberg i ett pressmeddelande.

ANNONS

- Jag undrar om de (Bankföreningen) har räknat på alla fiffiga lösningar som finns. Jag tror att bankerna kan hitta smarta lösningar för att kraven ska nås, säger Mats Dillén när han nås av kritiken.

Svenska Bankföreningen skriver även i pressmeddelandet att förslaget sannolikt bryter mot EU:s statsstöds- och konkurrensregler då det inte ställs samma krav på alla banker och andra aktörer inom handeln och värdetransporter.

Enligt förslaget ska bara banker med en inlåning från allmänheten på över 70 miljarder kronor erbjuda kontanthantering.

TT

Fakta: Riksbankskommitténs förslag

Riksbankskommittén förslag innebär att banker som har en inlåning från allmänheten på över 70 miljarder kronor samt erbjuder betalkonton ska vara skyldiga att erbjuda kontantuttag och dagkassehantering över hela landet.

Källa: Riksbankens delbetänkande SOU 2018:42

Fakta: Utveckling kontanttjänster

Sveriges snabba utfasning av kontanter ur ekonomin syns tydligt i Riksbankens statistik. På tio år har sedlar och mynt i cirkulation nästan halverats till 57 miljarder kronor, lite drygt 1 procent av BNP. Det kan jämföras med EU-snittet på cirka 11 procent.

Statistik från Riksbankskommittén visar att antalet bankkontor med kontantservice minskade med 55 procent 2011-2016. Antalet uttagsautomater minskade med 14 procent från 2015 till 2017.

Källor: Riksbanken, Riksbankskommittén

ANNONS