Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Bankerna tog inte sitt ansvar"

Flera svenska banker har, genom sitt ägande i Lundin Petroleum, koppling till att tiotusentals människor har drivits på flykt och dödats i Sudan, enligt en ny granskning från Swedwatch och Fair Finance Guide.

Bankernas och pensionsfonders agerande som stora ägare i Lundin Petroleum får underkänt av organisationerna, rapporterar Dagens Nyheter.

- Jag tycker inte de har tagit sitt ansvar. Vissa har agerat och haft en omfattande dialog. Men om man ser till konkreta resultat på marken har de inte gjort tillräckligt, säger rapportförfattaren Olof Björnsson till DN.

Flera av bankerna har under perioder tillhört de tio största aktieägarna i bolaget, och investerade när bolaget borrade efter olja i Sudan under 1997–2003.

I granskningen, där organisationen Swedwatch har tittat på hur bankena har röstat och vilka krav de har ställt på bolaget, får Swedbank högst betyg, 7,1 på en tiogradig skala. De andra bankerna och pensionsfonderna hamnar som mest på betyget 4,0.

- Jag tror många sparare blir besvikna när de ser hur lite ansvar bankerna har tagit. Det är anmärkningsvärt hur lite de har agerat trots att det är ett svenskt företag. Det rimmar illa med deras löften om ansvarsfulla investeringar, säger Jakob König, vid Fair Finance Guide.

1997 till 2003 bedrev Lundin verksamhet i södra Sudan, där ett inbördeskrig samtidigt rasade. Bolaget har anklagats av bland andra FN, Amnesty International och Human Rights Watch för att ha förvärrat konflikten med sin närvaro.

Lundins ordförande och vd utreds för medhjälp till grovt folkrättsbrott för verksamheten i Sudan, men bolaget förnekar anklagelserna.

Flera banker vill avvakta resultatet från den utredningen, enligt DN.