Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Banker lånar nästan gratis

Bankerna skyller de högre bolåneräntorna på dyrare, egna upplåningskostnader. Men de lånar närmast gratis av kunderna.

När bankerna säger att de fått så höga upplåningskostnader är det en sanning med viss modifikation. Exempelvis Swedbank finansierar sin bolånestock med ungefär en fjärdedel av kundernas sparmedel. Och den kostnaden har inte stigit särskilt mycket för banken.

– På det måste vi lägga likviditetspåslaget för vi måste ju förstås alltid kunna betala ut pengarna, säger Peter Borsos, kommunikationschef på Swedbank.

Sett över en längre tid har hushållens sparande i bank minskat, men under senare år har den ökat kraftigt igen, bara i fjol med 100 miljarder kronor. I Europa är det betydligt vanligare att inlåningen finansierar utlåning till bolån.

– Om vi fick en väldigt ökad andel inlåning så skulle det naturligtvis vara billigare för vår totala upplåning, säger Peter Borsos.

Låg sparränta
Men för att locka fler sparare måste nog sparräntan höjas mer. Det senaste året har snitträntan på ett rörligt bolån (tre månader) stigit med omkring 1,20 procentenheter. Inlåningsräntan på ett vanligt sparkonto har i snitt bara ökat med hälften, enligt siffror från SCB.

Men om man tittar närmare på några av de enskilda bankernas sparräntor är ökningen betydligt mindre eller har exempelvis hos ett av Handelsbankens sparkonton helt uteblivit.

Både Swedbank och SEB säger sig ha en upplåningskostnad för ett tremånaderslån på omkring 2,80 procent. Samma pengar betalar de bara runt 1,40 procent för att låna från sina sparkunder, enligt räntan på ett av bankernas sparkonton. Men på samtliga bankers transaktionskonton står miljarder och tickar utan någon ränta alls.
Olika filosofi
SBAB har en annan filosofi. Den statliga banken betalar ungefär lika mycket till sina sparare, 3,0 procent i ränta, som upplåningen på finansmarknaderna kostar.

Kundernas pengar är en viktig del av SBAB:s lånefinansiering, även om andelen är liten, och borde vara för alla, tycker Fredrik Bergström, affärsområdeschef på SBAB.

– Jag förstår inte varför storbankerna inte betalar mer i ränta, säger han.

På Nordea säger man sig inte finansiera utlåningen till hushållens bolån med någon inlåning alls.

TT: Skulle ni inte få billigare finansiering om ni använde er av inlåningen?
– Jo, det kan man göra, men då tar vi en likviditetsrisk. Bolånen är på 50 år och inlåningspengarna är rörliga... Det är inte bara vi som tycker så här, det gör även våra kreditvärderingsinstitut som sätter betyg på oss, säger Nordea Hypoteks vd Michael Skytt.
Däremot vad gäller övrig utlåning, till företag, kortkrediter och övrig utlåning, så används kundernas sparpengar, tillägger Skytt.