Banken: Vi har haft tålamod

ANNONS
|

Sedan riskkapitalbolaget Altor köpte Nimbus har marknaden för fritidsbåtar fallit med 60 procent. Under samma period har Nimbus förluster uppgått till 500 miljoner kronor.

De redan förlängda lånen sades upp av långivaren DNB i november 2011, efter att ett antal lånelöften hade brutits, enligt GP:s källor på banken.

Oförmågan att möta långivarnas villkor nämns även i revisionsberättelsen i den senaste årsredovisningen. Efter ytterligare diskussioner förlängdes lånen emellertid till den 31 mars 2012, i hopp om att Altor skulle hitta en lösning.

Någon lösning kom inte från ägarnas sida, som meddelade banken att de inte heller var beredda att skjuta till mer kapital. Redan då hade bolaget kunnat försättas i konkurs, men banken gav efter när Altor lovade att försöka hitta en ny ägare till bolaget. Tidsfristen sattes till den 30 juni, men någon trovärdig finansiering gick inte att finna. Då återstod enbart för banken att säga upp lånen.

ANNONS

- Vi har haft stort tålamod med Nimbus, och en konkurs är förstås dålig även för oss som långivare, men någonstans når man en punkt där det inte finns någon annan utväg, säger Thomas Midteide, informationsdirektör på DNB.

ANNONS