Andelen unga under 30 som behöver föräldrarna för att få bolån ökar hos Skandia.
Andelen unga under 30 som behöver föräldrarna för att få bolån ökar hos Skandia. Bild: Skandia

Banken: Allt fler unga tar hjälp av föräldrar för att få bolån

Andelen unga under 30 som behöver föräldrarnas hjälp för att låna till en bostad har ökat med nästan en tiondel hos pensionsbolaget och bolånegivaren Skandia, skriver banken i ett pressmeddelande.

ANNONS

Enligt Skandias egna siffror har det blivit allt svårare för unga vuxna att låna pengar till bostaden. I mitten av 2016 tog omkring 15 procent av bankens kunder hjälp av en medlåntagare för att finansiera sin bostad, i dag har den siffran stigit till drygt 23 procent. Det är en ökning på närmare 10 procent, skriver Skandia i ett pressmeddelande.

- Vår statistik bekräftar att det är svårt att få bolån om man är ung. En del unga har föräldrar som kan hjälpa till, men det är inte alla som har den möjligheten, kommenterar Johanna Cerwall, vd på Skandia Bank i pressutskicket.

ANNONS

Tuffare kreditregler

Pensionsjätten och bolånegivaren pekar bland annat ut skärpta kreditregler likt amorteringskraven som en bidragande faktor till utvecklingen. En annat skäl är den svenska bostadsmarknadens prisläge.

- Det är positivt att den tidigare amorteringskulturen med amorteringsfria bolån har förändrats. Men de nya kreditreglerna får konsekvenser för unga som inte är rimliga. Regelverken behöver bli mer flexibla och ta hänsyn till varje enskilds livssituation – inte minst för att fler ska kunna ta sig in på bostadsmarknaden, kommenterar Johanna Cerwall vidare.

Bolund: Lösningen är dålig

Men åsikterna om huruvida kreditreglerna är för tuffa och bör ses över går isär.

Bostadsminister Per Bolund säger i en tidigare intervju med GP att mjukare amorteringskrav inte behöver leda till att yngre lättare kommer in på bostadsmarknaden.

LÄS MER: Banken: Unga portas från bostadsmarknaden i Göteborg

– Lösningen som Skandia och andra aktörer föreslår, att ta bort amorteringskraven, är dålig. Danmark provade 2003 att införa amorteringsfria lån, utifrån att det skulle hjälpa unga och svaga hushåll. Effekten blev inte att andelen unga ökade, men att alla hushåll tog mer lån och priserna steg på bostäderna, säger Per Bolund till GP.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS