Bankavgifter hänger i luften

ANNONS
|

Regeringen är nära ett beslut om de höjda bankavgifter som ligger bakom Nordeas flyttplaner, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

- Det kommer inte dröja allt för länge, säger hon.

Men fortfarande pågår analysen av remissvaren. Om det stämmer att Nordea redan har bestämt sig, något som Svenska Dagbladet rapporterat men Nordea inte vill bekräfta, har det skett innan det är klart, påpekar Andersson.

ANNONS

TT: Försöker ni få Nordea att stanna?

- Vi har en dialog med många stora företag i Sverige, inklusive bankerna och förstås inklusive Nordea.

Påverka Sverigebilden

Kritiken mot avgiften, av banklobbyn brännmärkt som en förtäckt skatt, tar bland annat sikte på att inbetalningarna inte fonderas och att det saknas en bortre gräns för hur mycket avgifter som ska tas in.

- Det är precis den typen av remisskritik vi nu sitter och analyserar, säger Magdalena Andersson.

Om Nordea flyttar kommer det att påverka bilden av Sverige utomlands, tror Pehr Wissén, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm.

- Man ska inte överdriva betydelsen av en flytt. De realekonomiska konsekvenserna för Sverige blir nog inte så stora. Men det sänder någon slags signal, säger Wissén.

ANNONS

Fokus kommer att riktas mot att skatter och andra pålagor är så stora att en storbank som Nordea flyttar, påpekar han.

- Sverige har högre avgifter och krav på banker än vad andra länder. Om Nordea får lägre avgifter i Finland eller Danmark måste det betyda att myndigheterna där gör en annan bedömning.

Andra stannar

Han kan inte se något annat skäl till en flytt än att få ner kostnaderna.

- Det finns inte heller tecken på att någon annan bank skulle flytta, säger Pehr Wissén.

Om det är en prestigeförlust om Nordea flyttar är en hypotetisk fråga som är svår att svara på, tycker finansminister Magdalena Andersson.

- Men självklart, vi vill att det ska vara goda villkor generellt för företag att kunna verka i Sverige. Men att vi, som den danska regeringen, skulle kunna konkurrera med slapp reglering är inget som är aktuellt för oss, säger hon.

ANNONS

TT

Fakta: De omstridda avgifterna

De svenskbaserade bankernas resolutionsavgifter, som nyligen höjdes, slår särskilt hårt mot Nordea efter det att banken konsoliderat all nordisk verksamhet under det svenska bolaget.

Avgifterna motiveras av att regeringen vill kunna skydda skattebetalare för kostnader vid en finanskris, men är omstridda och kallas av kritiker för en förtäckt bankskatt.

I dagsläget uppgår avgifterna till sammanlagt 7 miljarder. Ett förslag finns om ytterligare höjning, som skulle dra in 3 miljarder kronor extra 2018 och 6 miljarder extra per år därefter.

Enligt Svenska Dagbladet har Nordea bestämt sig för att flytta, och det formella beslutet ska ta på ett styrelsemöte den 30 maj. Det är en uppgift som banken inte vill bekräfta.

Nordeas vd Casper von Koskull har tidigare utlovat besked om en eventuell flytt före sommaren.

ANNONS