Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De två höga chefer i fastighetsbolaget Balder som suttit häktade sedan slutet av maj försattes på onsdagen på fri fot. Bild: PER WAHLBERG
De två höga chefer i fastighetsbolaget Balder som suttit häktade sedan slutet av maj försattes på onsdagen på fri fot. Bild: PER WAHLBERG

Baldertopparna åter på fri fot

De två toppar i fastighetsbolaget Balder som suttit häktade sedan slutet av maj försattes på onsdagskvällen på fri fot. Misstankarna om grovt insiderbrott kvarstår dock.

De två högt uppsatta cheferna i fastighetsbolaget Balder har suttit häktade sedan den 29 maj, på sannolika skäl misstänkta för grovt insiderbrott.

Att Ekobrottsmyndigheten sett en kollusionsfara, att de på fri fot kan förstöra eller undanröja bevis eller prata ihop sig med andra, har tidigare varit skälet bakom häktningarna. Nu görs bedömningen att den risken inte längre finns. Brottsmisstankarna kvarstår dock.

Åklagare Ted Murelius på Ekobrottsmyndigheten fattade beslutet på onsdagskvällen.

– Det saknas numera skäl att hålla dem frihetsberövade fortsättningsvis, säger han till GP

Så det finns inte längre någon kollusionsfara?

– Den är i vart fall inte så pass stark.

De nu frisläppta personernas respektive advokater säger till GP att deras klienter förnekar brott.

LÄS MER: Efter gryningsräden – Baldertoppar häktade

LÄS MER: Misstankarna placerar en skampåle framför både Balder och Collector

Den ordinarie åklagare Pontus Hamilton sa i samband med häktningen i maj att misstankarna rör handel med värdepapper under januari månad. Det handlar dock inte om handel i Balderaktien, var Balder tydliga att påpeka i ett tidigt pressmeddelande.

Åklagaren hoppas kunna väcka åtal

När beslut om omhäktning togs den 12 juni meddelade åklagaren att den ena häktade nu också misstänks för insiderbrott begångna under april månad. Drygt 40 förhör har hållits med omkring 25 personer. Totalt elva personer är misstänkta för inblandning. Samtliga nekar till brott.

Om bevisläget vid omhäktningen sa åklagare Pontus Hamilton till GP:

– Det är svårt att gradera, det har i alla fall inte försvagats kan man säga.

Annars har åklagaren varit förtegen, men till GP har han tidigare sagt att ”det är ingen särskilt avancerad kedja i det här fallet”.

Pontus Hamilton har tidigare sagt att han hoppas ge besked i åtalsfrågan under tidig höst.

Insiderbrott:

En person som har insiderinformation och samtidigt köper eller säljer värdepapper gör sig skyldig till insiderhandel. Det är inte heller tillåtet att ändra en redan lagd order om man får insiderinformation efter att ordern lades.

Den som får tar emot insiderinformation och handlar på den informationen kan också göra sig skyldig till insiderbrott. Det förutsätter att personen insett eller borde ha insett att det rört sig om insiderinformation.

Straffskalan rör sig från sex månader till max sex år om brottet ses som grovt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.