Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Balder är en av intressenterna när man ska omvandla gamla Fix-fabrikområdet i Majorna till en modern stadsdel. Bild: Balder
Balder är en av intressenterna när man ska omvandla gamla Fix-fabrikområdet i Majorna till en modern stadsdel. Bild: Balder

Balders och Wallenstams vinster minskar

Båda fastighetsjättarna Balder och Wallenstam ökar sina hyresintäkter under andra kvartalet. Men vinsterna minskar.

De göteborgska fastighetsjättarna Balder och Wallenstam fortsätter att tuffa på med ökade hyresintäkter och förvaltningsresultat, visar rapporterna för andra kvartalet.

Hyresintäkterna för Balder blev 1 866 miljoner kronor under andra kvartalet, jämfört med 1 644 miljoner kronor för samma period i fjol.

Förvaltningsresultatet uppgick till drygt en miljard kronor, mot 802 miljoner kronor för samma period i fjol.

Förvaltningsresultat beräknas som summan av fastighetsföretags driftnetto, försäljnings- och administrationskostnader samt finansnetto.

Däremot minskade vinsten efter skatt till 1 576 miljoner kronor, mot 2 165 miljoner kronor i fjol.

Det beror på mindre värdeförändringar jämfört med förgående år, förklarar vd:n Erik Selin i en kommentar till rapporten.

För mindre än en vecka sedan rapporterade Balder att man förvärvat fastigheter för totalt 1,6 miljarder kronor i Stockholm, London och Helsingfors.

– Utvecklingen i vårt befintliga bestånd samt i projekten känns sammantaget fortsatt positiv och jag tycker att Balder har många möjligheter och fin potential framåt, skriver Erik Selin.

70 000 i kö till Wallenstams nya lägenheter

Även Wallenstam redovisar ökade hyresintäkter under kvartalet till 503 miljoner kronor, mot 475 miljoner kronor för andra kvartalet 2018.

Förvaltningsresultatet ökade med 17 procent till 287 miljoner kronor, mot 245 miljoner kronor i fjol.

Wallenstam visar också ett lägre resultat för kvartalet efter skatt på 235 miljoner kronor, mot en miljard kronor för andra kvartalet i fjol. Och det beror på hur bolaget valt att hantera värdeförändringar.

Wallenstam inrättade nyligen en egen bostadskö för lägenheter som är under produktion även i Göteborgsområdet. Tidigare har Wallenstam skapat en egen bostadskö för Stockholm/Uppsalaområdet.

För närvarande står över 70 000 människor i kö för nyproducerade hyresrätter, uppger Wallenstam i rapporten.

– Vår position som hyresrättsproducent är stark och vi har en hög produktionstakt, just nu över 3 000 lägenheter under byggnation. Vår flexibla affärsmodell ger oss möjlighet att snabbt anpassa oss till förändringar på marknaden, och den har visat sig vara en viktig framgångsfaktor i den utveckling vi sett de senaste åren gällande bostadssektorn och byggbranschen, skriver Hans Wallenstam i en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.