Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Balder höjde hyrorna i nybyggt hus – boende vägrar

Sex hyresgäster i ett nybyggt hus i Kungälv har tagit strid mot fastighetsjätten Balder. Redan höga hyror skulle höjas igen – enkom för att det kommunala bostadsbolaget höjt sina hyror, skriver Hem & Hyra.
Fastighetsvärden menar däremot att det handlar om ökade kostnader för drift och underhåll.

Det handlar om nybyggda Stopet vid Kongahälla i Kungälv, en fastighet med 131 lägenheter. De allra flesta av de boende accepterade 2020 års hyreshöjning men sex av dem tog strid, det rapporterar Hem & Hyra. En av hyresgästerna som flyttade in 2018 beskriver för tidningen hur första höjningen som kom redan året efter kändes märklig då det redan från början var en relativt hög nivå. När nästa höjning kom slog hon bakut.

– Det som retar mig mest är att de jämför med Kungälvsbostäder som har mycket äldre hus. Vad är det som helt plötsligt har blivit en högre kostnad för Balder? Deras hus är ju en nyproduktion? säger Birgitta Miglander till tidningen.

LÄS MER: Anrika Fars Hatt i Kungälv kan räddas – flera intresserade av att ta över

Domstolens beslut kan få stor betydelse

Och hyresgästerna fick rätt i domstol mot göteborgska fastighetsägaren Balder, som dock valt att överklaga till hovrätten. Hur domstolen beslutar kan komma att påverka hyrorna för nyproducerat i hela landet, eftersom fallet är ett av tre i rätten om så kallade presumtionshyror.

LÄS MER: Erik Selins bank läckte om kunderna till Facebook

Ska bestämma vad som är skäligt

Tanken med den typen av hyror, som infördes 2006, var att de skulle gynna bostadsbyggandet. Hyrorna i nybyggda lägenheter fick sättas på en högre nivå som förväntas gälla i 15 år. Hyran kan dock höjas om det anses skäligt – och förhoppningen är nu att domstol ska tydliggöra vad ”skäligt” i detta sammanhang innebär då det finns en rad olika tolkningar.

Handlar inte om ett hus eller område

Enligt Hem & Hyra anser Balder att det är skäligt att höja hyran eftersom kommunala Kungälvsbostäder gjort det och att det är skäligt att följa allmännyttans hyresjusteringar. Niklas Dabrowski som är kundrelationsansvarig på Balder säger till tidningen att fallet handlar om hur lagen om presumtionshyra och hyressättning ska tolkas, inte om ett specifikt hus eller område.

Balders vd Erik Selin Bild: Olof Ohlsson
Balders vd Erik Selin Bild: Olof Ohlsson

Räcker inte att höja för att andra gör det

Hyresgästföreningen tolkar dock lagen som att man behöver ta hänsyn till flera faktorer för att komma fram till vad som är skäligt.

– Att bara rakt av höja för att andra hyresvärdar med äldre hus höjer sin hyra håller inte, säger Mohidin Abukar, förhandlare för Hyresgästföreningen i Region Västra Sverige, till Hem & Hyra.

Enligt Balder stämmer det att hyran höjdes med 1,5 procent, liksom Kungälvsbostäder, eftersom man inte lyckades nå en överenskommelse med Hyresgästföreningen. Men att det allmännyttiga bostadsbolagets höjning skulle vara den enda orsaken till hyreshöjningen för Balders hyresgäster håller de inte med om.

”Kostnaderna som ökat och som ligger till grund för hyresjusteringen är sedvanliga drift- och underhållskostnader. Sedan huset i fråga byggdes för 3 år sedan har priserna för värme, vatten, avlopp, el och renhållning ökat med över 11 % och även andra kostnader som är knutna till fastighetsägandet har ökat kraftigt”, skriver Eva Jonasson, presskommunikatör på Balder, i ett mejl till GP.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.