Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Grundaren Daniel Ek år 2009, ett år efter lanseringen av Spotify. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Bakgrund: Detta är Spotify

Spotify är en nätbaserad tjänst för så kallad streaming, direktuppspelning av musik via dator eller mobiltelefon, som lanserades för den breda allmänheten hösten 2008.

Den som använder Spotify kan lyssna på ett stort utbud av musik, som strömmas via internet. Antingen kan användaren välja att lyssna på reklam mellan låtarna – eller betala för ett abonnemang som gör tjänsten reklamfri.

Bolaget bakom Spotify grundades 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzon. Moderbolaget har sitt säte i Luxemburg, huvudkontoret ligger i London och utvecklingen av tjänsten sker i Stockholm.

Bland delägarna finns, förutom grundarna och de svenska riskkapitalbolagen Northzone och Creandum, andra riskkapitalbolag och ett antal skivbolag.

Utsågs till världens mäktigaste i musikbranschen

Spotifys vd Daniel Ek har tidigare i år utsetts till den tredje mäktigaste personen inom musikbranschen, enligt musiktidskriften Billboards årliga topp 100-lista. Det var en sämre placering jämfört med 2017, då han placerade sig högst upp på listan.

I motiveringen skriver Billboard att Spotify har förändrat musikbranschen och gjort den till stora delar strömningsbaserad, samt vänt branschen från nedgång till tillväxt.

På första plats på Billboards lista återfinns Michael Rapino, vd för evenemangsbolaget Live Nation Entertainment och på andra plats Lucian Grainge, vd för skivbolaget Universal Music Group.

Antalet personer som använder Spotify har ökat snabbt de senaste åren. I somras hade tjänsten knappt 150 miljoner användare – varav en tredjedel var betalande prenumeranter. Men trots tillväxten av kunder har Spotify gjort stora förluster under de senaste åren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.