Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Hellgren har satsat på At home, ett Bed and Breakfast som är "gayvänligt".

B&B som satsar på gayvänlighet

Göteborg har börjat ta små steg framåt vad gäller gayturism. Peter Hellgren har satsat på At home, ett hbt-vänligt bed & breakfast.

Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co, menar att stadens marknadsföring gentemot hbt-gruppen hittills har legat på "en ganska blygsam nivå". Samarbetet med West Pride är ett undantag.

– Vi har pratat om det här jättelänge och jättemycket, men har hittills gått ganska långsamt framåt. Vi har heller inga speciella gay-kvarter i Göteborg som de har i Amsterdam och Köpenhamn, säger Stefan Gadd.

Förra året togs dock ett steg närmare gruppen. Då började Göteborg & Co annonsera i hbt-magasin i Storbritannien, som en del i en större kampanj för att bygga Göteborg som musik- och kulturstad.

– I Storbritannien är vår målgrupp "dinkies" (double income, no kids) och där är hbtq-personer en stor del, säger Chatrine Fritzell som är chef för området privatresor på Göteborg & Co. Det började under 2013, och vi fortsätter i år. Förhoppningsvis kommer vi sedan att öka det arbetet ännu mer. Det handlar om att visa den öppna, välkomnande staden Göteborg.

Men hur är Göteborg som gay-stad – ryktet har ju inte varit så bra?

– Ja, stan har haft ett rykte och det finns fortfarande mycket att göra. Det kan absolut bli bättre.

En som har riktat in sig på hbt-gruppen är Peter Hellgren som driver At home, ett bed & breakfast vid Käringberget i västra Göteborg. Alla är välkomna att boka rum där, men när han öppnade för ett år sedan bestämde han sig ändå för att marknadsföra stället som hbt-vänligt.

– Man måste specificera sig på något område, till exempel att det är billigt eller har ekologisk mat. Vad jag vet fanns inget gayvänligt bed & breakfast i Göteborg, och eftersom jag själv är gay kändes det naturligt, säger han.

Inriktningen innebär bland annat att Peter Hellgren kan tipsa sina gäster om bra gayställen, något som inte alltid är självklart. Själv brukar han alltid boka hbt-vänligt när han är utomlands.

– Jag har annars hört skräckexempel om två killar som har fått flytta ihop sängarna första natten, sedan har personalen flyttat isär dem dagen efter. Så har de hållit på, och flyttat isär och ihop sängar i en hel vecka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.