Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Donald Trumps senaste politiska nederlag sätter sina spår på börserna. Arkivbild.

Börsoro efter Trumps bakslag

President Donald Trumps misslyckade försök att riva upp sjukförsäkringssystemet Obamacare i fredags har satt sina spår på börserna i Asien och Europa med kursfall som följd.

Veckan inleddes med börsfall i Asien och Europa efter president Trumps misslyckade försök i fredags att ändra på det amerikanska sjukförsäkringssystemet. Bakslaget har väckt tvivel kring Trumps möjligheter att få igenom andra reformer på andra områden, till exempel på skatteområdet.

- Jag tror att man ska se det som att börserna har gått väldigt starkt efter det amerikanska valet, och det gäller alla större börser, och förr eller senare måste man ta en paus, säger Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium.

- Även om jag själv är skeptisk till utvecklingen lite mer långsiktigt så skulle det överraska mig om det här nederlaget för Donald Trump i fredags skulle kunna utlösa någon större korrektion. Jag tror inte att det i grunden är tillräckligt för det, fortsätter han.

Exportbolagen upp

På Stockholmsbörsen berörs gruv- och verkstadsaktier mest av osäkerheten, medan till exempel teknik- och läkemedelsaktier klarar sig bättre.

Det är konjunkturberoende, exportorienterade bolag som har gått bäst efter Trumps seger. Det är kopplat till Trumps utfästelser om skattesänkningar och infrastruktursatsningar.

- Om det visar sig att han är oförmögen att förhandla fram det här med övriga politiker i USA, då kan det bli en ordentlig backlash, men jag tror inte att en enda händelse räcker för det, säger Malmqvist.

Högre guldpriser

Vid 14-tiden hade Stockholmsbörsens OMXS-index backat med 0,9 procent. Europabörserna hade i snitt fallit lika mycket.

Dollarn föll till sin lägsta nivå sedan den 11 november, tre dagar efter det amerikanska presidentvalet. Däremot steg priset på guld, som ses som säker placering i tider av osäkerhet, med över en procent.