Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Handelsproblem på Stockholmsbörsen på grund av brandincident. Arkivbild.

Börshandeln i gång igen efter totalstopp

Efter ett fem timmar långt totalstopp har handeln på Stockholmsbörsen kunnat starta igen. Ett brandlarm i ett av Nasdaqs datacenter låg bakom de tekniska problemen.

Efter att ha legat nere helt och hållet under onsdagsförmiddagen startade handeln vid 14-tiden igen. Orsaken till stoppet var ett brandlarm i ett av Nasdaqs datacenter i Upplands Väsby norr om Stockholm.

- Som en följd av brandlarmet gick vårt brandsläckningssystem i gång och som en följd av det var vi tvungna att ta ett beslut om att vi inte kunde hålla i gång handeln i den primära datahallen, säger Lauri Rosendahl, vd på Stockholmbörsen, till TT.

TT: Har ni för dålig back-up för sådana här situationer?

- Vi har en väldigt fin back-up-anläggning. En eldsvåda eller en brandsläckning i den primära datahandeln är något man aldrig vill se men man måste vara förberedd och enligt regelverket har vi krav på oss att köra i gång inom två timmar och vi gör vårt bästa för att klara det.

Huruvida det kan komma att bli kompensation till kunder på Stockholmsbörsen kunde inte Lauri Rosendahl svara på vid lunchtid.

Även fondhandeln

Stoppet innebar att det inte gick att köpa och sälja börsnoterade aktier under hela onsdagsförmiddagen. Så kallade börshandlade fonder kunde inte heller handlas.

- Det är jätteovanligt att det blir på det här viset. Generellt tycker jag inte att man kan beskriva det som att börsen är sårbar. Det är sannerligen inte vanligt att det blir på det här viset, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Visst mått av dramatik

Även andra nordiska börser drivna av Nasdaq samt de baltiska börserna berördes av stoppet. Nasdaqs nordiska internetsida påverkades, däremot inte valuta- och räntemarknaden i samma utsträckning då handeln i huvudsak sker på en så kallad OTC-marknad utanför börsen, direkt mellan marknadens aktörer.

- Det här är bara dramatik för de som sitter och handlar hela tiden och naturligtvis även ett visst mått av dramatik för en mäklarfirma. Vi kan ju inte hjälpa våra kunder att köpa och sälja aktier, säger Esbjörn Lundevall.