Börsfall gör småsparare nervösa

ANNONS
|

Många småsparare oroas av börsraset den senaste veckan. De säljer aktiefonder och köper i stället räntefonder, enligt Avanza.

Det är fel väg att gå, tycker Aktiespararnas vd Günther Mårder.

-Långsiktigt är det här förmodligen ett lysande tillfälle att börja spara i aktier och aktiefonder. När alla är som räddast och man säger godnatt börsen, det är då det är dags att vakna, säger Günther Mårder.
-Men man bör sprida riskerna, inte köpa allt vid ett tillfälle och inte investera pengar som man behöver kortsiktigt.

Den senaste dryga veckan har Stockholmsbörsen tappat hela det gångna årets uppgångar, och det breda OMXS-index sjönk i dag till den lägsta nivån sedan i maj 2010. Oro över den globala konjunkturen samt skuldproblemen i euroländerna och USA hör till det som fått börserna på fall.

Självklart är det skrämmande för alla som sparar i aktiefonder. Men de som sparar långsiktigt borde tänka efter innan de agerar, anser Pia Nilsson, vd för Fondbolagens förening.

ANNONS
-Den som inte har tänkt att använda pengarna snart ska nog ta det lugnt, för att inte riskera att sälja vid fel tidpunkt, säger Pia Nilsson.

Men siffror från Avanza visar att småsparare under den senaste veckan har varit väldigt aktiva. Nu är 7 av 10 köpta fonder hos Avanza räntefonder, medan småspararna säljer bland annat Sverigefonder och småbolagsfonder.

-Folk är nervösa, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg, som varnar småsparare för att "köpa sönder sitt aktieinnehav".
ANNONS