Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Idag kom hårda siffror som visar att bostadsbyggarna kan ha en tuff tid framför sig. För dyra och exklusiva bostäder kan ligga bakom de svaga delårsrapporterna. Arkivbild.

Börsen skickar byggbolag åt olika håll

Nya siffror visar att bostadsbyggarna kan ha en tuff tid framför sig. Alltför dyra och exklusiva bostäder kan ligga bakom de svaga delårsrapporterna.

- Bilden är att det har varit lite för stort fokus på dyrare segment och att många aktörer har varit inriktade på det, säger Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket och fortsätter:

- För att hålla produktionen uppe måste byggare inrikta sig på den breda basen, det vill säga lägen och bostäder som hushåll med mer genomsnittlig inkomst kan köpa.

"Turbulent kvartal"

Boverket poängterar att man inte vill dra för stora växlar på rapporterna som hittills kommit då bolagen har en stor verksamhet i Stockholm och Uppsala, kända orter för en turbulent bostadsmarknad det senaste halvåret.

I landet som helhet har medelpriset på bostadsrätter varit oförändrat eller marginellt fallande de senaste fyra månaderna.

- Men för de bolag som har rapporterat förefaller det ha varit ett turbulent kvartal. Det kan vara så att utvecklingen under kvartalet delvis avspeglar att det funnits köpare som kanske inte velat eller kunnat fullfölja sina kontrakt, säger Palmgren.

Splittrad byggsektor

Men dagens rapporter visar en delad byggbransch: upp för infrastruktur och ned för bostadsbyggare.

Tobin Properties, producent av exklusiva bostadsrätter, rapporterade en förlust för första kvartalet. Bolaget sålde bara tre lägenheter och hade noll byggstarter under årets första tre månader.

Det andra bostadsbyggarbolaget som rapporterade, avknoppade Bonava från NCC, visade ett kraftigt vinstras för första kvartalet – tre miljoner kronor i vinst nu jämfört med 449 miljoner kronor för samma period förra året.

Här rasade antalet produktionsstarter, från 1 449 första kvartalet i fjol till 219 första kvartalet i år. De sålda bostäderna minskade också, från 850 till 702.

Börsen tog emot de båda delåren med sur min. Minus 10 procent för Bonava och minus 5 procent för Tobin.

Däremot gladdes marknaden över dagens tredje rapporterande byggbolag. NCC:s aktie handlades upp ungefär 5 procent.

- Det beror bland annat på att NCC:s exponering mot bostadsmarknaden inte är särskilt stor längre, säger Albin Sandberg, bygg- och fastighetsanalytiker på Kepler Cheuvreux.

Potentiella rysare på gång

NCC redovisar visserligen en förlust före skatt på 372 miljoner kronor för första kvartalet. Men analytiker Sandberg betonar att det positiva i rapporten var en stark orderingång och att det inte kom några nya projektnedskrivningar som tidigare gjort marknaden besviken.

- Bolaget förväntar sig en marknadstillväxt i Norden på tre procent och det med försvagade bostadsinvesteringar. Det visar att andra delar av byggmarknaden ändå växer väldigt starkt, säger Sandberg.

På fredag väntas ytterligare en rysare i bostadsbyggarbranschen då både JM och Oscar Properties presenterar kvartalsrapporter.